Илхан Кючюк

Трябва да има формула за редовен кабинет. Трябва да има здрав политически разум и да се седне и да се разговаря по важните теми за България. … Има избори, има легитимен резултат и политиците участват в тях, но отказват да приемат този резултат, тази демократична процедура. Повече не може така. Така ще отиваме и на шести избори и т.н. … Как може да бъде решен един проблем, ако не се захванем с неговото решаване и какъв лидер е този, който не иска да се захване с решаването на един проблем. Лидер е този, който решава проблемите на хората, а те стоят на масата и очакват някой да ги решава“.

Това мнение изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк от „Обнови Европа“/ДПС.

Той определи като добри изборните резултати на ДПС и подчерта, че Движението постъпва отговорно към хората и към институциите.

„Какъвто и да бъде бъдещият кабинет, той трябва да се гласува с мнозинство, което се излъчва от партиите в НС. Дали ще бъдат експертни профилите на хората в това правителство, или ще бъдат политически, отговорността винаги е политическа. Те ще са министри, докато има политическа подкрепа зад тях. Трябва да се знае кой носи отговорността“.

„Политическата криза не помага за това България да върви напред и да бъде по-интегрирана в ЕС. Както и да затвърждава своя стратегически избор, който направиха българските граждани“, коментира той и уточни, че дълга време е налаган наративът, че европейските теми са външни за България, а те не са, защото ние сме част от ЕС:

„Решенията в ЕС не ни се налагат, а в тях участват и българските политици. Не ни трябват политици, които да превеждат от брюкселски език, а ни трябват политици, които да бъдат част от дневния ред на Брюксел и София“.

Според Кючюк повечето от политическите сили, които влизат в 49-ото Народно събрание, искат България да бъде част от Шенген и от еврозоната:

„Сечението между партиите в новия парламент е консенсусът, полето, върху което да се позиционират интересите, очакванията. Безспорно това трябва да бъде една сплав, основана на ценности“.

Евродепутатът беше категоричен, че „лесните пари за България от ЕС свършиха“. Според него няма как да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост, защото преди това трябва да получи съгласието от ЕК и от всички държави в ЕС.

Източник: БНР