Сана Марин

Ръководителят на 76-тото правителство на Финландия Сана Марин подаде писмо за оставка на кабинета си до президента Саули Нийнистьо, съобщиха от канцеларията на финландския президент.

Оставката на правителството е подадена във връзка с избора на нов парламент.

„Министър-председателят Сана Марин връчи днес, 6 април 2023 г., оставката на правителството на президента на Република Финландия Саули Нийнистьо. Президентът прие молбата на правителството за оставка и го помоли да продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на ново правителство“, се казва в изявлението, цитирано от финландската „Yle“.

След това правителството на Марин ще продължи да работи като технически кабинет, който ще се занимава с ежедневните дела, без да взема политически решения. Работата по съставянето на новото правителство ще започне веднага след Великден (от 11 април), като ще започне с първата сесия на парламента.

Очаква се новото финландско правителство да бъде съставено до средата на лятото.Парламентарните избори във Финландия се проведоха на 2 април. Социалдемократическата партия на Марин се класира на трето място с 19,9% от гласовете и спечели 43 места в парламента. Партията на националната коалиция спечели с 20,8% от гласовете. На второ място се класира партията „Истински финландци“ с 20,1% от гласовете.

Източник: БНР