Христо Иванов

Колкото и пъти да се напише корупция, хората си представят шкафчетата – това е нашият национален бранд в момента. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по БНТ по повод годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България.

“В доклада за инвестиционния климат корупцията е спомената на 24 места. Това е погром като оценка на управлението на ГЕРБ”, каза Иванов в предаването “Панорама”.

Христо Иванов заяви, че борбата с корупцията остава един от основните приоритети на “Демократична България” в парламента и в преговорите за съставяне на ново правителство. Според него решаването на проблема минава през реформата на правосъдието и изолирането на ДПС от властта.

“Нека се постараем да поставим ДПС в състояние на диета от властта и на властта състояние на медицинска изолация от ДПС, за да приключим с този модел, който толкова дълго трови българската демокрация”, коментира той.

Той оцени като сложна задача съставянето на правителство, като отговорността за това се пада на “Има такъв народ” като мандатоносител.

“Трябва да се покаже голямо изкуство и голяма зрялост да се формира управление. Готови сме да допринесем, но гледаме с отговорност, а не с празнично настроение, че после да сме разочаровани”, каза той.

Според него преговорите с “Има такъв народ” по-рано днес са първоначални. “Демократична България” продължава да държи на приоритети, а не на участие в бъдещия кабинет.

“За да има ясно структурирано мнозинство трябда да има определени ясно поети ангажименти, програмни ангажименти, за определен тип поведение в парламента. Това очакваме да излезе след разговорите”, каза той.

“Много ясно сме казали на нашите избиратели и сме поели ясни ангажименти – не можем да станем част от управление, което възпроизвежда от някои от най-негативните опити, които сме имали като структуриране на правителство”, допълни Иванов.

Христо Иванов коментира, че при този сложен парламентарен пъзел трябва да се подходи с мъдрост и отговорност, както и с готовност да се полагат усилия.

“Политическата криза има дълбоки основания. Няма как да завърши толкова бързо. Въпросът е дали ще се заемем с дълбоките основания за нея. Правосъдието е фундамент на държавността и оттам нататък трябва да преизградим републиката”, каза той.

Иванов изрази и възмущение, че протестиращите през миналото лято са подслушвани месеци наред на основание за участие в държавен преврат.

“Представяте ли си, че когато имаше такова надигане миналото лято, срещу хората са се водили месеци след това разследвания за преврат. Някой използва репресивния ресурс на държавата, за да охранява собствената си власт от един абсолютно справедлив протест, подкрепен от цялата международна преса със съчувствие”, каза той.