Антониу Гутериш

Шефът на ООН Антонио Гутериш призова в четвъртък за незабавни радикални действия срещу изменението на климата, като каза, че рекордните юлски температури показват, че Земята е преминала от фаза на затопляне в „ера на глобално кипене“.

Говорейки в Ню Йорк, генералният секретар описа интензивната жега в Северното полукълбо като „жестоко лято“.

„За цялата планета това е катастрофа“, каза той, отбелязвайки, че „освен мини-ледниковия период през следващите дни, юли 2023 г. ще разбие рекордите навсякъде“.

„Промените в климата са тук. Това е ужасяващо. И това е само началото. Ерата на глобалното затопляне приключи; настъпи ерата на глобалното кипене.”

Екстремните въздействия от изменението на климата са в съответствие с „прогнозите и многократните предупреждения“ на учените, каза Гутериш, добавяйки, че „единствената изненада е скоростта на промяната“.

Изправен пред „трагичните“ последици, той повтори призива си за бързи и широкообхватни действия, като отново се прицели в сектора на изкопаемите горива.

„Въздухът не може да се диша. Жегата е непоносима. А нивото на печалби от изкопаеми горива и бездействието в областта на климата е неприемливо“, каза бившият португалски премиер.

„Лидерите трябва да водят“, каза той. „Без повече колебание. Без повече извинения. Край на чакането другите да се движат първи.“

Преди срещата на високо равнище за климатичните амбиции, която той трябва да бъде домакин през септември, Гутериш призова развитите страни да се ангажират с постигането на въглеродна неутралност възможно най-близо до 2040 г., а за нововъзникващите икономики възможно най-близо до 2050 г.

„Унищожението“, отприщено от човечеството, „не трябва да вдъхновява отчаяние, а действие“, каза той, предупреждавайки, че за да предотврати най-лошите резултати, човечеството „трябва да превърне една година на изгаряща жега в година на изгаряща амбиция“.