Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев заяви на брифинг в Съдебната палата, че няма да подава оставка. 

Работил съм само и единствено за България и сигурността на българските граждани, каза Гешев. Може да съм допускал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в интерес на народа.

Иван Гешев каза, че пристигайки от САЩ е бил поканен до 10 часа да си подаде оставката.

Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава, каза Гешев. Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – „когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

Главният прокурор хронологично изложи как вижда той „атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, и защо се случи всичко това“.

Той отбеляза, че е започнал борба с битовата престъпност, организираната престъпност, като добави, че за пръв път се е разследвал „тероризъм“ и „зловредното руско влияние, което никой не разследваше и което не беше проблем до този момент, даже някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин“. По думите му работата на прокуратурата е продължила с разследване на олигарси, които дотогава всички са смятали за недосегаеми. „Прокуратурата в резултат на това беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите и престъпниците, и всички, които искат да продължат да крадат“, добави той.

„Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше, в някаква степен внимателно, да я ръководи в интерес на собствените си, може би, користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности“, заяви Иван Гешев.

Главният прокурор каза, че преди месеци е получил предложение, завоалирано, „казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия“. Той добави, че не е взел тези думи сериозно, като отбеляза, че явно тогава е започнала „организацията на всичко това, което виждаме“.

Гешев припомни, че на посещение в Украйна е казал, че ако Путин дойде в България, властите ще го предадат на Международния съд в Хага, във връзка с издадената за него заповед за арест. „Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той.

По думите му, след това е бил опитът за атентат срещу него, който определи като „целенасочен опит да бъдат убит“ и добави, че „истината ще излезе наяве“. Като заяви, че още първия ден е разпитан като свидетел. После, по думите му, е последвала „безобразна медийна атака“ срещу него и прокуратурата.

„Мой приятел от провинцията ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми, той му отговорил, че не знае, и го посъветвал да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета, новина“, разказа Гешев и добави, че семейството му било в приятелска държава, подпомогнато от приятелска прокуратура.

След това главният прокурор видял становището на „лицето Борислав Сарафов“, изпратено до БТА. „Обадих му се и той каза, че го е много срам, обаче нямало какво да направи“, посочи Иван Гешев. БТА