генерал Съби Събев

Бунтът на ЧВК „Вагнер“ е политически и военен трус, неочакван за Путин. Това заяви пред Нова телевизия ген. Съби Събев.

„Спорно е дали Пригожин е имал цел да осъществи докрай военен метеж или е било с цел сплашване. Може би ако части от руските армия се бяха присъединили към неговите сили. Въпросът е дали въоръжените сили са лоялни напълно или частично на Путин. Той вече е свършен политически. Позицията ни трябва да е в синхрон с НАТО и ЕС. Неадекватни са исканията на Радев за неутралитет“, подчерта той.

По думите му Пригожин е твърд ултранационалист, чиито войници воюват с жестокост.

„Имаше опасения, че ако дойде на власт толкова радикален човек, да не съжаляваме, че не е Путин. Трябва да натовизираме нашата армия, да приложим максимално процедурите на Алианса. Да я модернизираме и да увеличим процента от БВП за разходи на не по-малко от 3%“, заяви ген. Събев.

Не можем да говорим за голяма изненада, Пригожин се опита по всякакъв начин да предупреди за бъдещо развитие. Обясняваше, че няма продоволствие, храна и оръжия, с които да го снабдяват. Тогава не знаехме дали е обикновен рекет или явна съпротива срещу управлението в Москва. Всички действия могат да имат и положителна страна – да се допусне, че Путин чрез подобни действия търси вариант за прекратяване на войната, добави бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Според него България е време да вземе своето достойно място в ЕС, като сила, на която да се има доверие.

„Президентът трябва да спре да бъде командир на всички, а да влезе в тесните дрехи, които му определя Конституцията. В българската армия не е приключила менталната реформа, не сме сигурни колко от войниците са „за“ НАТО и колко „против“. Правителството трябва да вземе ясна и категорична позиция. Веднъж завинаги трябва да се скъса връзката с обществото отпреди 30 години“, коментира той.