Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се включи в анти-кампанията за предстоящия през септември референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания. В обширно интервю за Би Би Си през уикенда, топ-администраторът на ЕС настоя, че ще „бъде безкрайно трудно, дори невъзможно” Шотландия да остане член на Блока, ако стане независима държава. Като основен довод за мнението си, Барозу посочва, че за приемането на нова държава-член е необходимо единодушното одобрение на останалите страни в ЕС, на което ще се противопостави Испания, за да не поощрява сепаратистките тенденции на своя територия (бел. ред. – Каталуня, Баската провинция).
„Видяхме че Испания се противопостави, дори когато ставаше въпрос за признаването на Косово. Това е сходен случай и ще е безкрайно трудно, дори невъзможно за нова страна, отделила се от държава-член, да получи признанието на всички останали”, казва Барозу, без да пропусне да подчертае, че изборът за бъдещето принадлежи на шотландските граждани.

Юристите на шотландското правителство, изготвили издадената в края на миналата година „Бялата книга за независимостта” смятат, че страната може да стане член на ЕС при преразглеждане на  единствен член от Лисабонския договор, 48-ми, който предвижда такава възможност без съгласието на всички членове на Блока, посочват наблюдатели на Би Би Си.

Референдумът за пълното отделяне на Шотландия от Обединеното кралство е насрочен за 18 септември и лидерите на движението за сепаратизъм и премиера Алек Салмънд обещават на избирателите, че страната ще може да покрие критериите за членство и да влезе в състава на ЕС в рамките на половин година, ако шотландците изберат независимостта.

Едновременно с това прави впечатление, че Лондон активизира кампанията срещу движението за независимост на Шотландия. Министърът на финансите Джордж Озбърн пътува миналата седмица до Единбург, където настоя за пореден път, че шотландската икономика няма да може да запази лирата стерлинг като национална валута, независимо от желанието за това. Той  даде за пример опита на Чешката република и Словакия да запазят единна валута при разпадането на Чехословакия и хаосът, в резултат на който този „експеримент” е бил прекратен само седмица по-късно.

Съвпадането на интервюто на Жозе Барозу за британската национална телевизия същата седмица с категоричния отказ на Лондон да разреши използването на лирата, показва в какъв приоритет се е превърнал въпросът за шотландския референдум за правителството на Дейвид Камерън. Въпреки бедственото положение в големи части на страната заради продължаващите над месец наводнения, предизвикани от лошите зимни атмосферни условия, темата не минава на заден план в приоритетите на кабинета.

Следва да се зададе логичният въпрос, след като основна точка в предстоящата във Великобритания предизборна кампания през 2015 г. ще е обещаният от Дейвид Камерън референдум за напускане на ЕС през 2016 г., дали бъдещият председател на Еврокомисията ще бъде поканен тогава, за да защити оставането на Обединеното кралство в Блока.