От тази сутрин платформата за микро-блогинг Twitter е недостъпна на територията на Турция, а потребителите са препращани към страница на държавния телекомуникационен регулатор TIB, където са публикувани четири съдебни решения, обосноваващи блокирането на социалната мрежа.
Само преди ден, премиерът Реджеп Таийп Ердоган, по време на предизборен митинг преди местните избори в Турция на 30 март, отправи ожесточени критики към социалната платформа, която подхранвала протестите срещу управлението му.
„Ще закрием Twitter. Не се интересувам от мнението на международната общност. Те ще видят силата на Турция”, заяви Ердоган, цитиран от Reuters и AFP, пред хиляди свои привърженици. Агенциите подчертават още, че въпреки официалното съобщение на телеком-оператора, новината за блокирането на Twitter още не коментирана официално от правителството.

Международните наблюдатели припомнят, че в началото на март, Ердоган заплаши и със затварянето на достъпа до Facebook и Youtube, „за да не се превръща турският народ в техен роб”. По време на телевизионното интервю тогава турският премиер заяви, че „ще се вземат всички необходими мерки за това, включително затварянето” на сайтовете. Президентът на Турция Абдуллах Гюл се включи в полемиката с гаранции, че закриването на Facebook и Youtube е „изключено”.

Брюксел посочи с пръст

Европейският комисар по въпросите на новите технологии Нели Крус излезе с официална критична позиция към новината за блокирането на Twitter, определяйки постъпката на турските власти като „неоснователна, ненужна и страхлива”.

„Турският народ и международната общност ще видят в това цензура. За което и става въпрос”, уточни още еврокомисарят в профила си в Twitter.

На страницата за връзка с клиенти на социалната мрежа вече са публикувани указания, как да се прескочи ограничението с помощта на мобилен телефон.

Клати ли се Ердоган?

Последните три седмици Турция е разтърсвана от скандал с разпространявани по социалните мрежи подслушвани телефонни разговори на видни личности, за което опозицията обвинява премиера Ердоган.

Министър-председателят първоначално отрече автентичността на записите, но в последствие потвърди, че част от тях са реални, което предизвика нови вълни от протести в големите турски градове, с искания за оставката му.

От края на миналата година, Реджеп Ердоган, който управлява Турция от 2002 г. е в центъра и на друг мащабен корупционен скандал, в който се оказаха замесени мнозина влиятелни личности от прякото му обкръжение, припомнят международните наблюдатели.