Девет дни след мистериозното изчезване на полет МН 370 на Малайзийските авиолинии, вече няма почти никакви съмнения, че не става въпрос за катастрофа, а за умишлено отвличане на летателния апарат. На пресконференция в Куала Лумпур снощи беше разкрито, че последните думи на капитана на полета към диспечерите, са били подадени след като оборудването за проследяване е било обезвредено.В допълнение очевидно пилотът с много спокоен глас е казал: „Добре. Лека нощ!”, преди самолетът да изчезне безследно.
Техническите проверки на апаратурата на „Боинга” показват, че самолетът има капацитета да се приземи и продължи да подава сигнали за локацията си към сателита за навигация, в продължение на седем часа, след последния контакт.

Телевизия Sky News цитира министъра на транспорта на Малайзия, според когото е сигурно, че системата ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) на борда на летателния апарат, която отчита скорост, височина, позиция и ниво на гориво, е била изключена преди капитан Захари Шах да се свърже с диспечерите и спокойно да им пожелае лека нощ. Това се е случило, в момента, в който самолетът е напускал въздушното пространство на Малайзия и е навлизал в това на Виетнам. Съмненията, че пилотите може да са пряко намесени в изчезването на самолета вече са официална писта на разследването.

Инцидентът с полета на Малайзийските авиолинии е първи по рода си в условията на съвременната авиация със сателитно наблюдение и навигационни системи, и мнозинството от експертите по въздухоплавателна сигурност продължават да са в недоумение какво точно се е случило.

Американското електронно издание Slate.com цитира мнението на специалист по въпросите на авиацията,  Джеф Уайз, който е разговарял с пилоти и експерти, запознати със спецификите на самолета „Боинг – 777”, които са единодушни, че физическото овладяване на летателния апарат, на практика, е напълно възможно. А един примерен сценарий би звучал така:

– Убиваш или обезвреждаш другия пилот. „Кабините са оборудвани със секретна брава, която се отключва от вътрешната страна на кабината”, казва Рич Солън, който пилотира „Боинг 777-200” за American Airlines.

– Изчакай докато си над регион със слабо радарно покритие, след което изключи предавателя си и системите ADS-B и ACARS. Има малък пасаж по редовният маршрут на полет МН370, по средата на пътя между Малайзия и Виетнам, който отговаря на това изискване. И самолетът е изчезнал много близо до него.

– Обърни посоката и се гмурни надолу. Радарното покритие става по-лошо, колкото по-ниско лети апарата, така че ако искаш да избегнеш основния радар, ще си на възможно най-ниска височина. Колкото по-ниско летиш, толкова повече пада скоростта и толкова повече гориво се изчерпва. „Боинг 777” може да се движи със скорост от 485 възела (898 км/ч), изгаряйки приблизително 6 тона гориво в час, на височина от 10 000 метра; на морското ниво разходът на гориво се увеличава до 9 тона в час, със скорост от 310 възела (574 км/ч). Т.е. ако можеш да изминеш над 3 000 км на голяма височина, няма да направиш повече от 1 200 км на ниска.

– Намери къде да се приземиш. „Боинг 777” е голям самолет – след като 747 бъдат извадени от експлоатация, той ще е най-големият летателен апарат на американската компания – но при извънредни ситуации може да бъде приземен на относително къса писта. „Ако имаш огън на борда по време на полет, съм готов да го приземя върху всяка писта над 1 500 метра”, казва Солън. „Можеш да го приземиш на магистрала.” Пистата дори не трябва задължително да е павирана; отъпкана почва ще е достатъчно добра. Хвърли малко камуфлажно покритие върху самолета, след като си на земята, и си готов.

– Продай го. Има активен пазар за употребявани „Боинг 777”. „Струват много пари”, разказва Дейвид Роуз, собственик на сайта за търговия с летателни апарати barnstormers.com. Модел от 1994 г. в момента се продава за 37,5 млн. долара; друг от 2001 г. има обявена цена от 54 млн. долара. Или можеш да го разглобиш на части. „Съществува огромен пазар за резервни части за самолети втори ръка”, казва още Роуз. Единственият проблем: всички тези части имат серийни номера върху тях, и много скоро те ще са най-известните серийни номера в света. Едновременно с това, някой с пари в брой в развиващата се държава може и да не се интересува.

На фона всичко казано дотук, нищо чудно, че полицията в Малайзия вече проявява жив интерес към живота на капитана на МН370 Захари Шах. В неделя беше обявено, че от дома му е иззет летателен симулатор, за да бъде проверен за улики, дали пилотът е планирал предварително отвличането на самолета.

Местни медии, цитирани от британския вестник The Telegraph, съобщават, че съпругата и трите деца на пилота са напуснали страната ден преди изчезването на полет МН370. Капитан Шах е известен с поддръжката си за про-демократичната опозиция в Малайзия, но според службите за сигурност няма регистрирани връзки с терористични организации.

Разследването на международната работна група, в която участват 25 държави по света, се концентрира върху самоличността на всеки един от 239-те пътници на борда на самолета, но засега не е имало значителни пробиви в разкриването на евентуални мотиви за отвличане на летателния апарат.

А дали наистина става въпрос за заговор!?