Николай Денков

Експертен кабинет без политически лица е нещо, което ние не приемаме за подходящо, тъй като това означава, че няма кой да носи политическа отговорност. Това коментира депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков в предаването „Тази сутрин“ на бТВ. Той добави, че партиите в коалицията са имали няколко обсъждания, по време на които е решено, че политически имена могат да участват в евентуален кабинет с втория мандат. 

Започнаха различни обсъждания, но те са в много начален стадий как ще изглежда кабинетът. Така че първо трябва да приключат разговорите, второ – трябва да минат през съответните национални съвети. Всичко, което излиза междувременно, е в сферата на слуховете, добави той. 

Денков посочи, че в момента фокусът е изцяло в изготвянето на управленска програма. Опитваме се до неделя да подготвим програма, след това да седнем на една маса с ГЕРБ-СДС и да видим дали ще получим тяхната подкрепа, каза той. 

Депутатът коментира още, че първо трябва да стане ясно дали може да се състави обща програма с ГЕРБ-СДС и дали тя ще е приемлива за двете групи, а след това да се обсъждат имена на министри. 

Как ще подредим кабинета, е въпрос на наши приоритети. Аз, разбира се, виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Лично аз смятам за несправедливи атаките срещу него, изцяло политически мотивирани. Това, което виждам през цялото време е, че каквото каже Асен Василев, че ще се случи, се случва, и то по начина, по който той го е представил. Кирил Петков има изключителни връзки на европейско ниво – видяхте по време на кампанията, че четирима премиери на европейски държави изразиха подкрепа за нас. Когато става дума за Шенген и еврозона, доверието е един от най-големите капитали, които можем да използваме, коментира още Николай Денков. 

Имаме пълната възможност да комбинираме политически лица, които са експерти в дадена област, добави той. 

Източник: Рени Никифорова, БТА