Папа Франциск

Папа Франциск заминава за Унгария в петък на тридневно посещение, което вероятно ще бъде доминирано от войната в Украйна и срещата му с премиера Виктор Орбан, чиито възгледи често се сблъскват с неговите, предадоха АФП и Би Би Си.

86-годишният аржентински папа ще остане само в Будапеща по време на пътуването си поради крехкото си здраве месец, след като беше хоспитализиран за бронхит.

Очаква се той да пристигне в 10 часа местно време в унгарската столица, където ключови пътища са блокирани от дни като част от голяма операция по сигурността около посещението.

След като бе приет в президентския дворец от президента Каталин Новак, която заяви пред местните медии, че работи върху испанския си език преди посещението, Франциск ще се срещне с Орбан.

Унгарският премиер, който е на власт от 2010 г., често използва антимиграционна реторика, за да защити „християнска Европа“. Това е в противоречие с по-приветливата позиция на папата към онези, които бягат от бедността или зони на конфликти.

Въпреки това по време на аудиенция миналата година във Ватикана Франциск благодари на Орбан, който има калвинистки произход, за посрещането от страна на Унгария на украинците, бягащи от войната през границата.

Папата отива в Унгария, освен подкрепи католиците, и заради войната в Украйна, отбелязва Би Би Си. Унгария и Украйна споделят 134 км (85 мили) граница.

Но за разлика от други лидери на ЕС, г-н Орбан отказа да подкрепи военна помощ за Киев и поддържа отношения с руския президент Владимир Путин.

„Това ще бъде и пътуване до центъра на Европа, над който продължават да духат ледените ветрове на войната“, каза папата преди посещението си.

Аржентинският папа е бил в Източна Европа и преди – през 2019 г. в Румъния и през 2021 г. в Словакия. На път за Словакия той спря за няколко часа, за да отслужи литургия в Будапеща, заключителното събитие на Международния евхаристиен конгрес.

„Папата е с нас“

Папата обеща да се върне и внимателната унгарска дипломация в Рим доведе до това посещение, което се описва от проправителствените медии като дипломатически триумф за правителството на Орбан, дори като шанс да сложи край на международната си изолация заради войната в Украйна.

„Папата е с нас“, гласи заглавието в четвъртък в Magyar Nemzet, водещия всекидневник на управляващата партия Фидес. Посещението на папата, както се предполага в статията, е одобрение както на т. нар. политика на правителството в подкрепа на мира в Украйна, така и на неговата просемейна политика у дома.

„От Рим папа Франциск вижда точно тази нечестна борба и безсмислена военна истерия“, се казва още в статията.

Унгария отказа да достави оръжия на Украйна и не позволи на съюзниците от НАТО да ги доставят през унгарското въздушно пространство. В четвъртък обаче началникът на унгарските въоръжени сили Ромулус Русин-Сенди бе набързо уволнен, без да се посочват причините. Медийните спекулации бяха съсредоточени върху твърденията на нов разследващ сайт – Atlatszo, че френски военни хеликоптери са били доставени в Украйна през въздушна база в Западна Унгария.

Друга гледна точка за посещението на папата идва от Андраш Ходас, бивш римокатолически свещеник, който наскоро подаде оставка от свещеничеството поради различия в мненията с църквата и натиска, под който беше подложен да мълчи.

„Дяволът се крие в детайлите“, каза Ходас пред Би Би Си. „Унгарското правителство призовава за мир на всяка цена. Незабавно прекратяване на огъня, което може да потвърди съществуващите фронтови линии. Това контрастира с думите на Светия отец, че Русия трябва да се оттегли към старите граници. Папата признава легитимното право на Украйна на самоотбрана“.

Същите обществени фигури, които в миналото осъждаха папата за миграцията, каза той, сега го посрещат с отворени обятия. „Общественото мнение“, отбеляза той, „изглежда непостоянно и манипулируемо като вятъра“.

Това е първото задгранично пътуване на папата, откакто в края на март беше лекуван в болница от бронхит. В Будапеща Франциск, както обикновено, ще бъде придружен от своя лекар. Преди визитата той се срещна с украинския премиер Денис Шмигал, който го покани да посети Киев.

Среща и с бежанци от Украйна

Първата реч на Франциск по време на визитата ще е в петък по обед, когато той ще се обърне към унгарските власти, дипломати и членове на гражданското общество.

В неделя папата заяви, че посещението му ще бъде „като поклонник, приятел и брат на всички“, а властите в Унгария подчертаха, че посещението му „не е политическо събитие“, посочва АФП.

По-късно в петък следобед папата ще се срещне с местни епископи и духовници в базиликата „Свети Стефан“, където гигантски екрани, поставени на площада, изпълнен със столове, ще предават речта му на живо на обществеността.

„Чудесно е, че папата се завръща в Унгария толкова скоро след последното си пътуване“, каза пред АФП 32-годишната унгарка Анамария Сентеши. „Надявам се, че основното му послание ще бъде за мир в света. Думите му имат много сила.“

По време на 41-ото си пътуване в чужбина, след като стана папа през 2013 г., Франциск планира да се срещне с млади хора, членове на местната църква и представители на академичния и културния сектор и ще проведе литургия на открито в неделя.

В събота папата, който многократно е призовавал за мир в Украйна, но чиито опити за посредничество в конфликта досега не са довели до резултати, ще се срещне и с украински бежанци.

Орбан, който има желание да поддържа връзки с Москва, внимава да не критикува руския президент Владимир Путин за войната. Той отказа да изпрати оръжие в Киев и критикува санкциите срещу Москва – позиция, която усложни отношенията на Унгария с Украйна и влоши връзките с партньорите ѝ от ЕС.

В общество, в което семейните и половите права са горещи политически въпроси, подкрепящите Орбан медии критикуваха папата в миналото, че е твърде благосклонен към мигрантите и ЛГБТ общността.

Но Золтан Киселли, ръководител на проправителствения мозъчен тръст „Сазадвег“ (Szazadveg), казва, че Орбан ще използва посещението на папата, за да подчертае споделените „традиционни ценности, около семейството и Бог“.

„Във вътрешен план Орбан може да спечели от това посещение“, каза Киселли.

Франциск е вторият папа, посетил Унгария, след като Йоан Павел II направи пътувания през 1991 и 1996 година.

Източник: БНР