Мустафа Карадъйъ ДПС

ДПС и „Възраждане“ ще подкрепят вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ. Бившите управляващи проведоха консултации с представители на двете партии. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че мотивите на ГЕРБ са основателни и отново заяви позицията на Движението, че най-важната антикризисна мярка е това правителство да си отиде: „Ние дадохме нашата оценка за това правителство – че е най-лошото от началото на демократичните промени в България, за последните 32 години“.

„Възраждане“ също ще подкрепи вота заради „неадекватната антибългарска политика“ – това каза след срещата депутатът Петър Петров. Според него предсрочните избори трябва да се проведат възможно най-скоро:

„На всички ви е ясно, че ако „Възраждане“ имаше 48 народни представители, сама щеше да внесе вота на недоверие. „Възраждане“ е партия, която е последователна в своята позиция. Ние сме казали от началото на това управление, че то трябва да си ходи и ние ще направим всичко възможно това неадекватно управление на България да спре“.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че разговорите с ИТН ще се проведат по-късно днес. Покана за среща има и към партиите в управлението и към независимите депутати, които напуснаха „Има такъв народ“ – Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов.

Атанасова уточни още: „Правителство в оставка не означава, че автоматично, в същия миг, спира да функционира парламентът. Парламентът спира да функционира едва, когато има указ на президента с назначаване на служебно правителство. В този смисъл има време за парламентарната рулетка, за разговори, консултации, включително и за гласуване по законодателна програма“.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира:

„Ние ще подкрепим възможността тези по най-бързия начин да си ходят –  договоря за министър-председателя, министъра на финансите и цялата им политическа структура“.

От своя страна премиерът Кирил Петков изрази увереност, че вотът на недоверие няма да успее. А председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров коментира:

„По никакъв начин вотът на недоверие не е дневният ред на обществото и ние ще направим всичко възможно да избегнем една политическа криза и да избегнем серия от избори“.

Андрей Гюров посочи още, че продължава търсенето на депутати от други парламентарни групи, които да подкрепят правителството.