Явор Божанков

Недоумявам как Слави Трифонов – след всички години на успех в личен и професионален план, ще бъде запомнен с едно нещо, наречено предателство. Надявам се, че все още има време колеги от ИТН, а и от други парламентарни групи, да осмислят момента. Защото техните решения днес ще имат последствия не само за тях, но и за техните деца. Този срам не може и няма да бъде изтрит никога. За Слави Трифонов може би е късно.

Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков по Нова тв, като коментира има ли шанс правителството да получи подкрепа за оцеляване.

По думите му в момента Слави Трифонов трасира законодателния път, по който мафията ще се завърне във властта. „Защото Трифонов беше натоварен с надеждите на десетки хиляди протестиращи. Това правителство е резултат от онези протести. Дойдохме с един ясен мандат – да свалим ГЕРБ и техния модел от власт”.

Божанков коментира и вчерашния протест в подкрепа на отстранения председател на НС Никола Минчев. „Хората се събраха съвсем спонтанно. Честно казано, бяхме малко отчаяни. До вчера, когато тази гражданска енергия се събуди. Когато хората дойдоха и ни подкрепиха. Надявам се да не го направят само веднъж, а всеки ден”, каза депутатът от БСП.

На въпрос какво ще прави коалицията, ако правителството падне, той беше категоричен, че БСП не мисли за тази хипотеза. „Фокусирани сме изцяло да запазим правителството и да приемем бюджета. Защото и семействата, и възрастните хора са под огромен натиск и те искат актуализация веднага. Тя е необходима и тя трябва да се случи веднага”.

Божанков подчерта, че при евентуално ново завъртане на парламентарната рулетка – и опит за съставяне на нов кабинет – ще се търси мандат единствено с партиите, с които са в коалиция в момента. „С народните представители на ИТН. Очевидно е, че Слави Трифонов вече е далеч от реалността, но ако трябва да променим нашата програма и да си поставим конкретни цели до зимата, защото ни очаква тежка зима – ние сме готови да го направим. Но с тези хора, с които работихме и до момента”, обясни Божанков.