Множество проблеми с пътната маркировка и защитните съоръжения установиха експерти от Европейския център за транспортни политики при измервания на терен след тежката катастрофа на АМ „Струма“. Това заяви в „Денят започва“ председателят на неправителствената организация Диана Русинова.

Измерванията вчера показали, че котешките очи в този пътен участък са корозирали, а светлоотразителността им е нулева – тоест през нощта те не се виждат. Степента на задържане на еластичната ограда е доста ниска. Пътната маркировка в отделни участъци липсва, а в други е с доста ниски светлоотразителни качества и на практика на тъмно е невидима, каза още Русинова.

Типът мантинела, завършващ с така наречената „рибешка опашка“ пък е опасен и отречен от пътните експерти по света като в Германия, например, дори е забранен, допълни Русинова. Тя изтъкна, че има други видове мантинели с осъвременени съоръжения като буфери, терминали и така нататък, които при удар се свиват като хармоника и биха могли да задържат превозно средство.

Според председателят на Европейския център за транспортни политики е странно защо е проектирано уширение в крива на пътния участък.

В „Денят започва“ Русинова заяви, че от вчера са получили над 100 сигнала от граждани, които се оплакват точно от този участък на АМ „Струма“, както и от насрещното пътно платно, където пък има обратни виражи.

Според нея в България има системен проблем и държавата не е в състояние да осигури пътна безопасност, нито да спази ангажиментите си към европейското законодателство.

В ефира на БНТ тя прочете сигнал от служител на ДАИ, според който дежурните инспектори били инструктирани да не възпрепятстват излизащите незаконно на магистралата камиони от близка кариера. От организацията щели да пратят сигнала в прокуратурата.