Първият шамар на високо ниво от Брюксел бе залепен на кабинета „Орешарски” миналата седмица. Европейската комисия спря временно плащанията за България по оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/.
Причините за замразяването на 939 млн. евро са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях. Безвъзмездната европейска помощ по ОПОС е над 1,466 млрд. евро, като от тях са усвоени 527 млн. евро, сочат данните на финансовото министерство към края на октомври. Това означава, че замразените средства са в размер на 939 млн. евро.
Прекъсването означава, че ЕК временно няма да осребрява фактури за извършени разходи по европроекти. Това значи, че основният удар би отишъл не върху крайните бенефициенти, а върху бюджета, тъй като Министерство на финансите би трябвало да продължи да плаща по програмата, освен ако правителството не реши да спре всички плащания.

Европейската комисия е уведомила България за спирането на средствата. Мярката е временна, докато бъдат отстранени допуснатите пропуски, обясни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред Mediapool.

Сега с принуда ще трябва да направим това, което не е било направено през 2011 – 2013 г., допълни министър Михайлова. По думите й това означава подобряване на методиката за оценка на обществените поръчки и контрола при провеждането им.

Според отлично информирани източници на „Жилото” от екологичното министерство чашата на търпението на Еврокомисията е преляла след назначението на Атанас Костадинов за заместник-министър в началото на ноември. Костадинов заедно с Чавдар Георгиев, бяха зам.-министри и по времето на тройната коалиция в екипа на министър Джевдет Чакъров.

По тяхно време заради тежки нарушения Брюксел замрази 1,2 млрд. евро по програмите ФАР и ИСПА през пролетта на 2009 г.

„Повелителката” на обръчите от фондации на ДПС

Брюксел има и сериозни причини за недоверие към министър Михайлова. Нейният съпруг Станислав Копаров от дълги години е подсъдим за източване на Държавния резерв, чиито шеф е до 2003 г.

През 2008 г. бе осъден на 5 години затвор за това, че от май до декември 2003 г. е сключил сделки с три фирми за купуването на 100 хил. тона брикети, с което е нанесъл щети на резерва за 10.9 млн. лв.

През 2011 г. Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата, която прави опит го внесе отново през 2012 г., но съдът го връща заради „съществени процесуални нарушения“. Към момента делото е все още в Софийската градска прокуратура.

Искра Михайлова е завършила библиотекарство в Ленинградския държавен институт по културата. Докато мъжът й върти обръчите от фирми, тя се занимава обръчите от фондации около ДПС и е начело на „Толерантност”.

През годините Михайлова се забърква в няколко скандала с европари. В кабинета Станишев библиотекарката е сложена за зам.-министър на регионалното развитие и управлява оперативната програма „Регионално развитие” и фонда за подпомагане на общините ФЛАГ.

„Душманинът на Странджа”

Веднага след завръщането на Чавдар Георгиев на бял кон в министерството и след получаването на първото предупредително писмо от Брюксел в края на юни 2013 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира: „Мога да разчитам между редовете, защото четири години съм работил с Европейската комисия. Когато получиш писмо, че те са раздразнени, това означава, че те са бесни. Когато получиш писмо, че има несъответствие, това значи, че спират всички фондове.

И Орешарски, и батко и братко са пряко свързани с тогавашното спиране на фондовете. Чавдар Георгиев, зам.- министъра в екологията, една много мрачна фигура”.

През 2008 г. Георгиев съгласува Общия устройствен план на Царево, изготвен от арх. Калин Тихолов, известен с аферата „Дюнигейт“ и с номинацията му от Орешарски („Олигарски“) за министър на инвестиционното проектиране. Устройственият план предвиждаше застрояването на Природен парк „Странджа”.

Според решение на Комитета за съответствие с Орхуската конвенция към ООН, по този начин България е нарушила ангажиментите си по този международен договор и ще трябва да приведе Закона за устройство на територия в съответствие със световните стандарти, възприети и от Европейския съюз.

Заради посегателството над „Странджа” Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България. Чавдар Георгиев е известен и като лобист за развитието на голф проекти в защитени територии, към което правителството на Станишев имаше известна слабост.

 „Ортакът” на Васил Божков

Атанас Костадинов е известен като един от най-предприемчивите и богати членове на ръководството на БСП. В периода 2005-09 г. той отново бе заместник-министър на екология и влезе в конфликт с министъра от ДПС Джевдет Чакъров кой да управлява паричните потоци и Чакъров му иззе ресора „Кохезионна политика” под носа.

След излизането си от властта той става съдружник на бизнесмена Васил Божков в дружеството „Нове дивелопмент“, учредено през август 2010 г. Костадинов има 20% дял, а „Нове холдинг“ на Божков – 80%.

Костадинов прехвърля дяловете си в дружеството в полза на „Нове холдинг“ на 10 април 2013 г. месец преди предсрочните парламентарни избори. Името на социалиста-милионер беше замесено през 2008 г. в скандал с купуване на гласове на частичните избори в монтанското село Доктор Йосифово, спечелени от кандидата на левицата Цело Илиев.

Сигналът срещу Костадинов дойде от зам.-председателя на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. В крайна сметка прокуратурата повдигна обвинения на четири лица от ромски произход за купуване на гласове в полза на БСП, но не откри пряка връзка с Костадинов.