Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с въпрос към „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Той поиска от коалицията да пояснят с кого искат да направят правителство с втория мандат, след като отказват управление с ГЕРБ.

„Партията на „Промяната” и „Демократична България” казват, че с втория мандат искат да съставят правителство. С подкрепата на кого? Молбата ни е да назоват поименно с кого. Защото формулировката „с всички” означава с никого”, смята той.

Борисов поиска: „Да кажат – във втория мандат очакваме подкрепата на ГЕРБ или не очакваме. Очакваме да ни подкрепи ДПС, ИТН, „Възраждане” или БСП. Да кажат под „всички“ кого разбират”, апелира лидерът на партията.

Според Борисов, ако няма задкулисие, което да преговаря в момента, отговорът на въпроса би бил много интересен. „От този въпрос излиза кой ще прави кворума в парламента. Кое ще е мнозинството, което ще защитава работата на министрите”, е мнението му.

Той допълни: „От този отговор зависи и следващият – Вариант А – очакваме подкрепа от ГЕРБ. Ами, като очаквате, да седнем тези дни на една лидерска среща и да уточним тази подкрепа в какво се изразява. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето – добре. А след това? Представяте ли си – отиват и арестуват Слави Трифонов”.

Борисов подчерта, че ако ПП-ДБ имат договорка с други партии, които да подкрепят тяхно правителство, от ГЕРБ са готови в рамките на първия мандат да предложат „абсолютно същото, което и те”, но уточни: „рискът при нас е то да мине”.

„Ако търсят подкрепа само от нас – това е един разговор. Ако търсят от всички, в кавички, значи задкулисието работи в момента”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Той коментира, че от ГЕРБ са длъжни да предложат правителство с първия мандат. „Но когато чуем отговора на ПП-ДБ ще вземем своето решение”, поясни Борисов.

Според него сега е „прекрасно време” за самоконтрол и контрол между двете големи партии. „Едно такова правителство е истински шанс и за борбата с корупцията. Когато двете партии се гледат една друга”, допълни той.

Източник: НОВА