Александър Николов

В предаването „Лице в лице“ по БТВ, снощи Александър Николов, каза че единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. „Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни – и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи“.

След оставката обаче настъпило „10-месечно безвремие“, а после и „3-месечно оглушително мълчание“ относно случващото се в сектора.

Това, което се случва в момента, е поредното замазване на очите на работещите в енергийния сектор. Пазарните механизми изискват секторът да се трансформира, каза Николов.

Той призна, че така и не е разбрал от настоящото правителство какво е заварило като наследство от служебния кабинет и затова сега ще плати цената за това свое мълчание.

Има толкова натрупани проблеми, че тази ескалация е само върхът на айсберга. България от нетен износител на електроенергия се превърна във вносител, допълни бившият енергиен министър.

По думите на Николов мълчанието за моментното състояние на енергийния сектор от страна на управляващите издава или „огромен страх“, или „брутална липса“ на експертен потенциал.

В заключение посочи, че българската енергийна система е в много тежко състояние заради грешно взети решения назад във времето.