Александър Дунчев

Природозащитникът и експерт от организацията „Зелени закони“ Александър Дунчев, сподели своите гледни точки и разкри актуалните предизвикателства в областта на природозащитата и екологичната политика в България по време на интервю за предаването „Нашият ден“.

Една от най-големите теми, коментирана от Дунчев, се отнася до планираната продажба на земеделски земи. Той предупреди за ясните индикации, че този процес може да бъде манипулиран от влиятелни личности, което представлява сериозна заплаха за земеделските площи и биоразнообразието в страната.

„Тези дни имахме голям проблем с планираната продажба на земеделски земи с оглед на ясните индикации, че някъде отзад стои някой голям корпулентен човек, който иска тази продажба“, посочва той.

Вторият важен въпрос, засегнат по време на интервюто, бе борбата срещу предложени промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Александър Дунчев информира, че успяха да постигнат поне обещание за спиране на тези изменения в Народното събрание. Тази тема остава актуална и събира голям обществен интерес.

Един от най-наболелите въпроси, по които Дунчев също разкри информация, е свързан с горските заменки. Според него, те успяват да убедят Европейската комисия, че държавата няма да може да си върне незаконната държавна помощ от тези заменки. 

„Стигнали сме дотам, че успяхме да убедим Европейската комисия във всички тези фалшификации. Успяхме да я убедим, че по съдебен ред държавата няма никакъв шанс си върне незаконната държавна помощ от заменките“, казва той.

„Добре, че държавата губи делата в съда, защото иначе щяха да бъдат узаконени кражбите на тези 1 млрд. лева от държавата и обществото, срещу смешни суми заменителите щяха да узаконят тези прекрасни гори по Черноморието и планините. В момента Европейската комисия е завела иск срещу България, защото тя разбра, че България се опитва да я поизлъже с фалшивите пазарни оценки на имотите и със съдебните дела, които се водят и се протакат вече 10 години, а срокът за прибиране на тези помощи по решение на ЕК от 2014 г. беше само една година“, казва още той и подчертава:

„Вече има 9 години неизпълнение. ЕК загуби до такава степен търпение, че в момента е изискала от Европейския съд да осъди България заради забавянето на изпълнението на решението и да накара България направо да разтрогва тези заменки на гори“.

В предаването Дунчев подчерта важността на прозрачността в дейността на администрацията и разкриването на всички зависимости, които могат да блокират промяната. Той подчерта ролята на гражданското общество и независимите медии като надежда за развитието на България, особено когато политическите структури са под влияние на зависимости и блокажи.

Интервюто с природозащитника Александър Дунчев разкри важни и актуални теми, свързани с опазването на околната среда и екологичната устойчивост в България.