война войник

Военните действия между Израел и „Хамас“ бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня. Палестинската страна съобщи за осем загинали при израелските удари в ивицата Газа.

Палестинските здравни власти, контролирани от „Хамас“, съобщиха, че при израелските удари са загинали шестима души в Рафах и две деца в град Газа. Двете страни не успяха да договорят поредно поредно удължаване на примирието, което позволи освобождаването на общо 110 заложници и 240 палестински затворници, както и доставки на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Израел обяви, че е подновил сраженията с „Хамас“, след като палестинската групировка е открила огън по израелска територия, нарушавайки условията на примирието преди изтичането му. София Коен, част от българската еврейска общност и член на дипломатическия корпус на Световния еврейски конгрес, сподели своите мисли и гледни точки по въпроса за конфликта между Израел и „Хамас“ в интервю за предаването „Нашият ден“.

Тя подчерта важността на заедността и подкрепянето на хората, които живеят в общности, като ключова стъпка към мир и разбирателство. Тя се изрази, че различните общности трябва да се запознават и да общуват, за да разберат общите им интереси и ценности.

Тя сподели и своята загриженост относно антисемитизма, който продължава да съществува, и призова за връщането на заложниците и телата на жертвите, като постави акцент върху значението им за еврейската религия и народ.

Тя разгледа и перспективата на конфликта, посочвайки, че Израел воюва с „Хамас“, а не палестинския народ, но изтъкна факта, че „Хамас“ използва цивилните като живи щитове и разполага свои военни обекти и бойци сред цивилното население. Според Коен, това води до неизбежни цивилни жертви.

В интервюто си Коен задава въпроси за подготовката на „Хамас“ за войната, като посочва, че тази организация не е предприела мерки за защита на своите граждани, като изгради бомбоубежища или допусне цивилните до тайните тунели, които използва. Тя завършва с това, че за Израел човешкият живот е най-важен и всичко е направено, за да се защитават хората и гражданите, докато за „Хамас“ човешкият живот няма стойност.

София Коен изрази своите виждания и мнения за сложния конфликт в Близкия изток, като предостави контекст и гледни точки от една от засегнатите страни.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл в сайта на националното радио.