Титанична конструкция отнела девет години за изграждането си, сблъскала се с изключителни технически предизвикателства и обща стойност, надхвърляща 3 млрд. евро – железопътният тунел под Босфора, който свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул беше официално открит днес.
Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, бивш кмет на Истанбул не позволи на друг освен него да пререже традиционната лента на един от най-големите във фараонско измерение урбанистични проекти.

Може би единственият, който ще остане с положителна оценка в съзнанието на истанбулските граждани, след избухналите през юни протести, предизвикани от плановете за застояването на парка „Гези”.

Подземното метро, което представлява двойна тръба с дължина 1,4 км, положена на дъното на Босфора, с издръжливост до 9 степен по скалата на Рихтер, е проект който датира от 150 години. Султан Абдул Меджид І повдига въпроса за пасаж под Босфора през 1860 г. Навремето светът не разполага с технологиите за изграждането на подобен проект. Едва през 1990-те въпросът за тунел под протока започва да набира нова сила, на фона на един Истанбул в пълна демографска експанзия.

„Нашите предци са работили върху него, на нас се падна да го реализираме”, заяви днес Реджеп Тайп Ердоган, наричан „новият султан” от противниците си. Франс Прес припомня, че ежедневно Босфора се пресича от над 2 млн. души, посредством двата моста и корабите, осъществяващи връзката между двата бряга на мегаполиса.

Очакванията на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, обявени днес, са новият тунел да генерира поток от 150 000 души на час, с което да облекчи смятания за „кошмарен” трафик в многомилионния град.

Започнал през 2004 г. с финансиране от Националната банка на Япония и Европейската инвестиционна банка, проектът е предвиден да завърши за 4 години. Но по време на изкопните работи на строителната площадка работниците попадат на цяла серия археологически открития, сред които и изключителното „гробище” с около 30-ина византийски кораба – най-голямата древна флотилия откривана до наши дни, което забавя експлоатацията с години. Над 40 000 археологически артефакта са извадени от района на строителния обект.

Археологическите разкопки обаче не бяха довършени заради видимата припряност на премиера да види проекта готов. „Наистина ли смятате, че глинени съдове са по-важни от интереса на населението”, заяви Ердоган преди две години.

Днес, въпреки желанието на властите да довършат проекта, с наближаването на местните избори през 2014 г., работите не са наистина завършени: метрото под Босфора не е интегрирано в мрежата на градския транспорт на Истанбул – процес, който ще отнеме най-малкото още няколко години. Когато бъде окончателно завършен, метрото трябва да бъде свързани с допълнителни 75 км железен път.