Йордан Цонев

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Йордан Цонев, каза че ако се съди по говоренето преди старта на предизборната кампания утре, не вижда предпоставки за създаване на редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април.

„Езикът е безобразен и почти винаги извън контекста. Няма говорене за наболелите проблеми на хората, а виждаме лично и партийно его. Проблемното поле на хората и на държавата е толкова голямо, че в последните 1-2 години се чувствам неудобно като политик, като една от причините това говорене“, заяви Цонев.

Ако гледаме реално как са нещата, би трябвало много лесно да се състави кабинет. В условията на война на 400 км от нас и икономическа криза ни трябва евроатлантическо мнозинство. Вместо това какво гледахме? Как звучи един министър-председател да казва, че няма да се коалира с бивш премиер, защото бил корумпиран? На мен това ми звучи ужасно грозно, защото е работа на съдебната система да казва кой е корумпиран, посочи той.

Преди година ДПС внесе проект на дълбока конституционна реформа, която искат нашите евроатлантически партньори. Ние предлагаме такава реформа, която да направи съдебната система независима и работеща. С тази реформа бъркаме много дълбоко в прокуратурата. Готови сме за такава реформа, след като се убедим, че не е на принципа „стани да седна“. ПП и ДБ заметоха този проект. Те не направиха нищо да се промени съдебната система. Ние сме готови на радикална съдебна реформа. Ще настояваме обаче първо да се решат конституционните въпроси. Съдебната система и корупцията са основания ПП и ДБ да имат претенции за власт, да доминират проблемите и хората, които ще участват, коментира зам.-председателят на ДПС.

Той уточни, че това негово мнение не означава, че ДПС няма да иска да се коалира с ПП-ДБ след изборите. Трябва обаче да се промени тона. Трябва да седнем на масата на преговори без условия и без клишета, отбеляза Йордан Цонев.

Той предупреди, че ако не бъде съставено редовно правителство след вота на 2 април, „ще влезем в дългова криза и ще стане още по-лошо“.