Жозеп Борел

Външните министри от ЕС ще обсъдят на днешната си среща в Люксембург изявленията на китайския посланик в Париж, който постави под въпрос суверенитета на бившите съветски републики. Това съобщи при пристигането си за заседанието върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По неговите думи е необходимо китайското становище да бъде изяснено. Борел отбеляза, че ЕС се подготвя за среща с китайската страна през юни и дотогава има нужда от уточняването на някои въпроси.

Върховният представител съобщи, че днес се очаква да бъде одобрено изпращането на мисия на ЕС в Молдова. Външните министри ще разговарят също за отношенията с Грузия.

Борел поясни, че днес не може да се очакват решения за следващи санкции срещу Русия.

Беше напрегнат уикенд, заяви Борел по повод приключилата операция по извеждането на над 1000 граждани на ЕС от Судан, включително 21 европейски служители. Той уточни, че ръководителят на мисията на ЕС в африканската страна остава на място, но е изведен от Хартум. Според Борел конфликтът няма военно решение и ЕС поддържа връзка с двете враждуващи страни, за да се намери политически изход. Той изрази опасение, че обстановката в Судан може да доведе до последици за цяла Африка.

Източник: Николай Желязков, БТА