„Имам съмнение дали ще се случи конституционно мнозинство. Депутатите на БСП няма да пречат на създаването му. Проблемът е в ПП-ДБ, доказаха, че нямат управленски капацитет, нямат кадри. ГЕРБ си дадоха мандата, направиха голям жест да се откажат от реалната власт. Сега стоят отстрани и не участват в мъката на ПП да сътворят управленски екип.“ Това каза пред Нова нюз  политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според нея се подготвя почвата за нов политически проект, оглавен от Гешев.

„Той може да последва съдбата на Цветанов. От това да имаме безконтролен главен прокурор се люшкаме в другата крайност. Трудно ще върви дебата да се решат ключово важни промени, преди да се се обсъждат конкретни текстове. Не е коректно и да не знаем кой ги пише тези неща. Въпросът е дали съдебната реформа ще бъде подчинена на въпроса кой да подчини главния прокурор или да се направи истинска реформа. Главният прокурор е институция, да го премахнеш означава да разбиеш цялата конструкция на съдебната власт. Това не може да стане от днес за утре“, заяви още Буруджиева.

По думите ѝ централизацията на местно равнище в прокуратурата е много по-сериозна. „Нежеланието да се участва в дебат за конституционни промени е неправилно, трябва да се заяви позиция. Конституционно мнозинство има, ясно е. По един или друг начин политическите партии бяха заставени да съставят правителство. Управлението буксува“, смята политологът.