В САЩ на глава от населението се падат значително повече затворници, отколкото учители, инженери, строителни работници, санитари, социални работници, лекари и хирурзи, съобщава The Huffington Post.

В процентно съотношение лишените от свобода в САЩ са повече, отколкото в Китай, коментира Майкъл Алън за електронното издание „Opposing views”.
По информация на Washington Post, един на всеки 100 пълнолетни американци се намира зад решетките, което е над 4 пъти увеличение спрямо 1980 г.

От 1998 г. насам основните причини за повечето американци да се озоват в затвора са престъпления, свързани с наркотици и законите за задължителна присъда, които се предполагаше да се „противопоставят безкомпромисно на престъпността”.

Според Бюрото за статистика към Министерство на правосъдието, в САЩ има 1 570 000 затворници във федерални и щатски затвори към 2012 г.

За сравнение, според Бюрото за статистики на заетостта, 1 530 000 са американските инженери, 815 000 са строителните работници и 1 047 500 са учителите в САЩ през същата 2012 г.

Назад остават също 1 420 000 санитари, 611 650 доктори и хирурзи и 582 270 социални работници, посочва Алън.

Усилия за реформа

В отговор на масовото лишаване от свобода, конгресмените Раул Лабрадър (Републиканска партия) и Боби Скот (Демократическа партия) внасят проектозакон, който цели да реформира налагането на присъди.

„Трябва да бъдем строги, но също така и разумни, когато става въпрос за федерални наказателни присъди”, коментира Лабрадър.

„Ръцете на съдиите са вързани, а обществената сигурност не се подобрява. Над половината затворници във федералните затвори са там заради престъпления, свързани с наркотици. Мнозина от тях не заслужават толкова тежки наказания. И все пак съдиите са принудени да им налагат такива наказания, дори да не искат”, посочва още конгресменът.

„Проектозаконът, който внасяме, ще даде правомощия на съдиите индивидуално да преценяват кога да налагат най-тежките наказания. Този подход ще бъде по-справедлив, ще намали товара върху данъкоплатците и реално ще подобри безопасността, като даде възможност на правосъдната система да се фокусира върху най-тежките престъпления”.

Повече здрав разум

„За последните тридесет години, броят на затворниците е скочил с 500%, като над половината от тях са затворени заради наркотици. Разходите са се увеличили с 1100%. В наше време само един затворник струва на държавата 29 000 долара годишно”.

„Изследвания върху задължителните минимални присъди показват, че те не успяват да намалят престъпността, пилеят парите на данъкоплатците и често изискват налагането на присъди, които противоречат на здравия разум”, обръща внимание другият вносител на проектозакона Боби Скот.