Слави Трифонов

„Проектът за бюджет на Асен Василев залага и брутално изсмукване на средствата от държавните дружества. Министерството на финансите желае да компенсира по-ниската данъчна събираемост и липсата на реформи в разходната част, като смята да прибере 100% от дивидентите на държавните дружества. Образно казано – да им източи кръвта. Защото те няма да има какво да инвестират и как да се развиват, което ще доведе по-ниската им конкурентоспособност на пазара. А това пряко ще повлияе на приходите в държавата“. Това написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов.

По думите му финансовият министър упражнява брутален натиск върху ръководствата и дори одиторите на БЕХ да изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна печалба с цел източване на по-висок дивидент. Това, според него, е вид измама.

Проектът за бюджет не е реформаторски, а е инерционен. Не се правят никакви усилия за поне някакви реформи в публичния сектор – размер на публичната администрация, пенсионен модел, държавните дружества и предприятия, здравеопазване, образование. От 2021 г. насам се смята за „нормално“ да има максимални бюджетни дефицити – 3% или над 3% (-3.9% за 2021 г.). Тоест, свикваме да харчим много повече, отколкото събираме. Това е все едно всяко българско домакинство да се оказва с все по-големи потребителски кредити. Просто този финансов министър глупаво вярва, че трябва да харчи веднага всички пари, с които разполага и с които не разполага. А разумната политика би била да няма дефицити, дори да няма Еврозона и Маастрихтски критерии“, казва още Трифонов.

„Предвидените общи разходи са малко над 40% отБВП (планирани 40q1%). Това прави бюджета немного популистки, но все пак умерено популистки. За сравнение: Тройната коалиция от 2005 – 2009 г. (уж по-лява) завърши мандата си с разходи около 36% от БВП“, посочва още той.