САЩ белият дом

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от световните агенции.

„Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си“, заяви Блинкен на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна. Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност „да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света“.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкен. Той обаче отбеляза, че „само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната“.

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна. „Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна“, заяви Блинкен.