На Баба Марта в Крим се появиха мълчаливи и въоръжени до зъби войници, които се представиха пред обществото и медиите като „вежливи хора“. Те нямат опознавателни знаци и досега не са си признали чии са. Владимир Путин заяви: „Това са местните сили за самоотбрана. Ние не сме участвали в тяхната подготовка“. Руското издание „The New Times” представи анализ, след като се допита до военни експерти.

Хроника на нашествието:

Инвазията в Крим започна на 28 февруари сутринта с нахлуване на 10 бойни хеликоптера във въздушното пространство. В 21, 10 часа в нарушение на всички международни норми и морското право са завзети украинските пристанища в Севастопол, Керч и Феодосия с навлизането на големите десантни кораби „Калининград“, „Минск“ и „Георги Победоносец“ от Балтийския флот, 2 военни кораба на Северния флот.

На военното летище „Гвардейский“ през 15 минути кацат 8 руски военно транспортни самолета ИЛ-76 и стоварват техника и военна сила. Блокирано е военното летище на Украйна Белбек, завзето е и гражданското летище на Симферопол.