Иван Демерджиев

В нито един момент не сме отказвали да си съдействаме с прокуратурата. Но аз като юрист не бих се съгласил да участвам в структури, които нямат законово основание за създаването си, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Още от деня“ по БНТ по повод писмото, изпратено от главния прокурор, в което се предлага съвместно звено между прокуратурата и МВР за предстоящите избори на 2 април.

Демерджиев коментира, че подобно предложение главният прокурор е отправил и преди изборите на 2 октомври миналата година. Тогава вътрешният министър е изпратил подробен отговор с аргументация защо не смята, че има законово основание за подобна структура. Министърът отбеляза, че мнението му не е променено. Добави, че въпреки това МВР и прокуратурата си взаимодействат добре и изрази надежда тази съвместна работа да продължи.

БТА припомня, че вчера от Държавна агенция „Национална сигурност“ съобщиха, че са приели да участват в Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори. 

На 27 февруари главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага създаването на междуведомствено звено за вота на 2 април. 

Достатъчно подробно съм обяснил в писмо до главния прокурор защо няма правно основание за такова звено още преди предишните избори, каза днес Демерждиев. Той уточни, че не става въпрос за доверие или недоверие между личности. Според него прозрачността в работата на полицията и прокуратурата е важна. По думите му подобни звена назад в годините са ползвани за порочни практики.

Демерджиев съобщи още, че до момента има образувани 12 производства, свързани с текстове, касаещи избори. С връщането на хартиената бюлетина се увеличават желаещите да опорочат вота. Правим всичко възможно да сведем до минимум подобен купен вот, каза вътрешният министър. Следим всички практики, познаваме ги. Отбелязали сме рискови секции на територията на цялата страна. Внимателни сме към секции, за които назад в годините сме получавали сигнали, че се извършват такъв тип нарушения, каза още той.

Иван Демерджиев коментира и задържането на строителния предприемач Велико Желев, към когото бе повдигнато обвинение в изнудване. Министърът смята, че прокуратурата трябва да търси връзка между изнудването и разкритията на ГДБОП за авансово платени 48 милиона лева за изграждането на един от лотовете от автомагистрала „Хемус“. В края на декември миналата година ГДБОП представи цялата информация за обществената поръчка за лотове от магистралата, те са в прокуратурата, каза Демерджиев. Според него трябва да се търси връзка между това разследване и случая с изнудване. Тук е работата на прокуратурата, след като ние сме си свършили работата, прокуратурата да провери и да огласи, каза още министърът.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че бизнесменът Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 хил. лева. От обвинението посочиха, че няма данни за опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Държавното обвинение е наложило на Желев забрана да напуска страната.

Източник: Ралица Николова, БТА