Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков потвърди изтеклият списък с имена на министри. По думите му съставът е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

„Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане, как да кажа, по-неутрален малко кабинетът. Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че за да търсим мнозинство, парламентарно, ние трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, той е направен, за да може да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента, от номинираните, си тежи на мястото и ще може да свърши работа.“

Коалицията ПП-ДБ се е отказала от лица в правителството като Даниел Лорер и настоящия депутат и бивш шеф на енергийната комисия Радослав Рибарски.

Сега погледът е насочен към изпълнение на конкретни задачи, каза Денков. 

„Това, което е много важно, е да се разбере защо правим този кабинет, защо го предлагаме. Първо, вече сме месец юни и нямаме бюджет. Да напомня, че още месец октомври служебното правителство беше длъжно да представи бюджет по закон, не го направи. Сега правим второ удължаване на предишния бюджет, но това създава големи проблеми не само по отношение на това как ще се разходват средствата. Виждаме от отчетите на финансовото министерство, че има проблем със събираемостта на приходите. В приходните агенции има спад и трябва да влезе сериозен човек, екип, който да разбере какво се случва. Така че ние трябва да приемем бюджет. Ако отидем на избори, това няма как да стане. Ще останем с удължението с всички последствия 

Второ, всички казваме, че има проблем в правосъдната система. Искаме да се промени. Промяната става през промяна на законите. Винаги сме казвали, че смяната на едно лице с друго лице няма да помогне в това отношение. За да се приемат законите, трябва работещ парламент. 

Трето, имаме редица натрупани проблеми. Това, което е записано в Плана за възстановяване и устойчивост не са просто едни думички, заради които ще ни дадат пари. Става дума за забавени реформи, които трябва да бъдат реализирани. 

Въпреки тези задачи, които трябва да изпълнят съвместно между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, доверието между двете формации не е напълно възстановено, стана ясно от думите на Денков. 

„Истината е, че си нямаме доверие. Това, което виждам в разговорите с Мария Габриел, е, че към нея мога да имам доверие. Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументите. Когато аргументите са разумни, тя казва добре, в други случаи аз казвам добре. Както ще видите, съставът е консенсусен.“

Очаква се по-късно днес Денков и Габриел съвместно да представят официално предложението си за редовен кабинет.