Йенс Столтенберг

Приветствам разговора между президентите на Китай Си Цзинпин и на Украйна Володимир Зеленски, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера на Люксембург Ксавие Бетел в централата на алианса в Брюксел.

Важно е Китай да разбере по-добре украинската гледна точка, добави Столтенберг и отбеляза, че Пекин все още не е осъдил руското нападение срещу Украйна. Трябва Украйна да реши какви са условията и форматите за мирни преговори. Всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да има необходимата военна помощ, за да изпрати послание до руския президент Владимир Путин, че няма да победи на бойното поле. Решение може да се намери на масата на преговорите, но е важно какво се случва на фронта, отбеляза генералният секретар.

По неговите думи по тази причина е важно подкрепата за Украйна да продължава. Той отново настоя, че помощта ще продължи, докогато е необходимо. Столтенберг посочи, че 89 на сто от обещаните на Киев бронирани военни машини вече са доставени, включително 230 танка. Не трябва да подценяваме Русия, защото това, което й липсва като качество, Москва се опитва да навакса с количество, набират се нови военни за бойни действия, поясни генералният секретар.

Той съобщи, че държавите от НАТО вече са подготвили украински военни за девет бойни бригади, от които се очаква да отвоюват част от завзетите от Русия земи.

Вчерашният разговор Си-Зеленски е първа стъпка в правилната посока, заяви Ксавие Бетел. Той изрази надежда да последват още подобни разговори. Китай е важен играч, с когото диалогът невинаги е лесен, но е много важен, обобщи той.

Целта е възможно най-бързо да се постигне мир в Украйна. Трябва да се поучим от миналото и да не оставаме безучастни към събитията там. Когато човек види разрушенията в Украйна, причинени от Русия, и перверзията на руските медии, които твърдят, че става дума за мизансцен, си дава сметка колко е важно Европа да се бори с дезинформацията и пропагандата, да се съберат доказателствата за извършените престъпления и те да не останат ненаказани, посочи люксембургският премиер.

Източник: Николай Желязков, БТА