Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че Китай може да играе роля във войната в Украйна поради тесните отношения на Пекин с Русия, предаде Ройтерс.

Малко след пристигането си в Пекин за държавно посещение Макрон каза, че диалогът с Китай е от съществено значение и не може да се позволи на Русия да води изключителен диалог с Китай.

Макрон отбеляза, че не е в интерес на Китай да предоставя оръжия на Русия във войната й срещу Украйна, действие, което според френския лидер ще направи Пекин съучастник в нарушаване на международното право.

„Интересът на Китай не е да има продължителна война“, каза Макрон.

Той допълни, че Китай е обвързан с хартата на ООН, като териториалната цялост на една държава е част от нея.

В началото на визитата си Еманюел Макрон също така посочи, че Европа не трябва да се разграничава от Китай, въпреки че търговските й отношения с Пекин крият рискове и са небалансирани.

„Трябва по някакъв начин да намалим риска за нашите индустрии, но не трябва да се разграничаваме и да се отделяме от Китай, като двете страни трябва да отворят пазарите си една за друга по равнопоставен и реципрочен начин“, каза той преди старта на тридневната си визита в Пекин заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Процесът на намаляване на икономическия риск не означава да не правим никакъв бизнес с Китай, каза френският президент, като добави, че интересите на Франция са да се запази „многополюсния“ свят.

„Стратегическата автономия не означава пълно икономическо самозадоволяване“, добави Макрон.

Източник: БНР