Британските власти обявиха, че планират съвсем скоро да представят законодателство, което да реформира дигиталните пазари и да ограничи големите технологични компании, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Предложенията включват нови изисквания за фирмите със т. нар. “стратегически пазарен статут” (SMS) на дигитални пазари, като те ще трябва да доклад пред контролните органи всякакви евентуални сливания преди сделката да може да се осъществи.

Специален отдел в регулаторния орган ще преценява дали съответната компания, действаща на дигиталните пазари, има достатъчно мощ, за да получи “стратегически пазарен статут”, посочва Ройтерс.

Промените ще дадат възможност на потребителите, например, да преминават по-лесно от “Айфон” на устройство, ползващо “Андроид”, без да губят данни и акаунти в социалните медии.

Технологичните компании пък ще бъдат заплашени с глоби, достигащи 10 процента от глобалните им годишни приходи, ако нарушават правилата. За най-големите компании това би означавало глоби, достигащи милиарди.