Константин Павлов

Отчуждаването ще бъде наш приоритет

Малките детски градини страдат финансово, необходим е комплексен подход в грижата за децата


В София има гигантски проблеми за решаване, сред които е заплахата градски паркове да изчезнат заради частни интереси и несвършената работа за 18 години управление на ГЕРБ. Това заяви настоящият кмет на Лозенец Константин Павлов, който вчера беше представен от Васил Терзиев и Борис Бонев като един от 24-те кандидати за районни кметове на “Обединени за София”. 

“Половината Южен парк може да изчезне, ако не се реши въпросът с имотите”, предупреди Павлов и напомни, че 40% от парка е частен. Кметът на район Лозенец заяви, че властта на ГЕРБ в София не е осигурила финансиране за адекватна поддръжка на старите паркове и изграждане на нови след закупуване на предвидени за целта площи. Павлов подчерта, че столицата трябва да изглежда по-добре, а почистването, сметосъбирането и грижата за парковете имат нужда от подобрение.

“Трябва да убедим хората, че работим за бъдещето на София и да приключим с наследството на ГЕРБ”, каза кметът на Лозенец и добави, че предпочита по-разумно и конструктивно мнозинство в Столичния общински съвет. Павлов напомни, че настоящото мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в СОС не е осигурило финансиране за ремонт на булевард “Джеймс Баучер”, който ще е сред приоритетите му, ако бъде избран за втори мандат.

“Друг лош пример за работата ми с общинския съвет е злощастната съдба на пазара на РУМ “Черни връх”, който СОС буквално взе от ръцете ми. Вместо да го управлява по-добре, все по-често получавам сигнали от гражданите, че това не се случва”, сподели районният кмет от “Да, България”. Той уточни, че истинската власт в общините е именно в общинските съвети, които определят бюджетите, взимат решения за сключване на различни сделки и определят стратегическата посока за развитието на града. 

“Кметът осъществява текущ контрол и ръководство, но СОС е истинският ръководен орган в София. Нека гражданите мислят за мнозинството в СОС, което ще вземе големите решения през следващия мандат”, каза още Павлов. На въпрос за детските градини кметът отговори, че строителството на нови сгради е най-важното устойчиво решение, което трябва да продължи с ускорени темпове. И допълни, че е необходим комплексен подход, включващ подобряване на финансовия модел на детските градини, стимулиране на частната инициатива и семейната солидарност. 

“В момента само големите детски градини могат да се издържат, а малките страдат. Има варианти за решение на проблема, но за 18 години финансовият модел така и не беше оптимизиран. “Обединени за София” ще построим детски градини и ще разширим съществуващи, както правим в Лозенец. Трябва да се помисли и какви вече съществуващи помещения могат да се пригодят за целта”, подчерта Павлов.

За Паметника на съветската армия кметът заяви, че той трябва да бъде преместен час по-скоро, а тоталитарното минало да остане на рафтовете на историята и да се изучава в учебниците.