Кирил Петков

Не бихме променяли нито един от данъците. Трябва да се премахне данък „корупция“, защото само така България би станала атрактивно място за инвестиции и за икономически растеж. Това каза съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той се обяви против въвеждането на предложения от служебния кабинет данък „свръхпечалба“. Според него това би бил лош сигнал за бизнеса. Ниските данъци по думите му са важни за привличане на инвестиции. „Една от силите на България е, че имаме ниски данъци и те не се променят“, смята Петков.

„Енергийните помощи не идват от бюджета, а от енергийните дружества, което означава, че реално помощите не дават дефицит в бюджета. Има преразпределяне от енергийните дружества към другите и не е проинфлационна мярка“, смята Петков.

Той бе категоричен, че в следващото управление коалиция ПП-ДБ няма да излизат от 3-процентния дефицит. „Миналата година въпреки всички приказки за голямата страшна зима, завършихме с 2,9% дефицит. Докато държим дефицита под 3%, рисковете от инфлация заради прекалено харчене не са там“, добави Петков.

По думите му България е част от европейското семейство и като такава трябва да подкрепя позициите на западните си партньори по отношение на войната в Украйна.

Петков коментира и доклада на Държавния департамент в САЩ казва, че трябва да имаме работеща правосъдна система и позицията на главен прокурор да отпадне от съдебната система.

Важно е България да има правителство след изборите и коалиция ПП-ДБ ще представи ясна програма след изборите, очаквайки подкрепа от всички политически сили. „Би било много скъпо за всяка друга партия да не я подкрепи, ако на масата са всички решения, за които повечето българи се надяват да се случат. Призив е към всички народни представители в следващия парламент“, заяви Петков.