Санкциите, наложени от Запада срещу Русия, в отговор на анексирането на Крим, вече имат своя хапещ ефект върху руската икономика и тези последствия най-вероятно ще се задълбочат в близките месеци. Това коментират анализатори на американския телевизионен канал за икономическа информация CNBC.
Първите санкции, обявени в началото на март бяха определени като беззъби, но втората вълна от мерки, наложени срещу руски холдинги явно ще имат много обхватен ефект. Компаниите Visa и MasterCard прекратиха обслужването на клиенти на две руски банки, „Россия” и СМП, които са сред подложените на санкции.
В отговор на санкциите, патриотични руснаци си откриха сметки в Банка „Россия”, твърди председателят на борда на директорите й Юри Ковалчук, който е един от влиятелните срещу когото са наложени международни ограничения.
Междувременно, целеви търговски забрани, които трябваше да са следващия етап от санкциите, не бяха наложени, въпреки че много компании се държат сякаш са.

„Не получаваме отговори на обаждания или имейли по сделки, които трябва да бъдат затворени в близките седмици”, разказва пред CNBC неназован източник от руска компания, по повод западните компании, от които закупуват стоки.

И докато настоящите санкции са трън в петата на Русия, те също така служат за напомняне, че всякакви по-нататъшни действия могат имат сериозни икономически последствия, коментира американската телевизия.

„Действията, предприети от САЩ/ЕС тласват Русия до ръба на „неудобните” санкции”, смята Крис Уафър, главен съдружник в базираната в Москва компания Macro-Advisory Ltd. „Всякакви допълнителни санкции най-вероятно ще навлязат в сферата на търговските и икономическите отношения. Тази заплаха в момента е най-голямата тревога за инвеститорите и бизнес-общността.”

Съществуват нарастващи притеснения, че западни работни места биха били изложени на истински риск, ако санкциите продължат или ескалират. Компании, като „Боинг”, които използват руски титанови сплави или „Дженеръл Електрик”, която отдава под наем летателни апарати на руски авиокомпании, могат да видят загуби в печалбите, в резултат на санкциите, посочва още CNBC.

Серия от двустранни и многостранни срещи между страните от Г7 – Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония, и САЩ – в Европа и Украйна тази седмица, се очаква да внесат допълнително напрежение в отношенията.

Германия, един от най-близките търговски партньори на Русия, с над 6 000 компании развиващи бизнес на нейна територия, възприе по-твърда линия по въпроса за санкциите, от очакваното от наблюдателите. Миналата седмица правителството в Берлин замрази за неопределено време договор за 100 млн. евро на германския отбранителен концерн „Рейнметал”, за изграждането на тренировъчен лагер за руската армия.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов определи решението като „неконструктивно” и „отменящо всички позитивни тенденции, развивани през последните години”, цитира руската държавна агенция „Интерфакс”.

В петък германската търговска камара предупреди, че по-задълбочени икономически санкции ще бъдат „истинска катастрофа”.

Последиците от западните санкции върху икономиките на Русия и Украйна няма да са ясно очертани още седмици, докато не започнат да постъпват икономическите данни за периода от началото на ескалацията на напрежението. Въпреки това икономистите вече се заеха с намаляването на прогнозите си за ръста за 2014 г. и на двете държави.

В самата Русия съществуват сериозни притеснения за ефекта на санкциите върху доверието на потребителите и бизнеса, както и за оттичането на капитали от страната и насочването им в инвестиции другаде.

Около 45-50 млрд. долара са били изведени от страната от началото на 2014 г. до средата на март, според данни на „Голдман Сакс”, банката, натоварена с възстановяването на търговския имидж на Русия, в сравнение с 63 млрд. за цялата 2013 г.

На Запад, десетките хиляди компании с руски контакти, ще трябва да се усмихват и да понасят.

Нилс Андерсен, изпълнителен директор на датския логистичен гигант „Маерск”, че повече санкции ще имат ефект на икономическа вълна, която ще се насочи към Европа.

„Ако се стигне до допълнителни санкции, всеки субект в международната търговия, където е замесена Русия, региони около Русия или дори Европа, ще бъдат повече или по-малко засегнати. Просто се надяваме, че ако има санкции те ще са умерени и ще трябва да търсим решения”, казва в заключение Андерсен.