Бенямин Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза днес, че ще поиска от Италия да признае Йерусалим за столица на страната. Незабавно той получи подкрепата на италианския заместник министър-председател Матео Салвини, предаде Ройтерс.

„Вярвам, че е настъпил моментът Рим да признае Йерусалим като изконна столица на еврейския народ от три хиляди години, както САЩ направиха това в знак на голямото ни приятелството“, каза Нетаняху в интервю за италианския вестник „Република“.

Израел смята Йерусалим за своя столица, но това не е признато от повечето страни по света и статутът на града според международните закони е спорен до разрешаването на израелско-палестинския конфликт.

 Салвини, който е начело на дясната партия „Лига“, веднага подкрепи призива на Нетаняху. „Tвърдо казвам „Да“ на Йерусалим като столица на Израел, в името на мира, историята и истината“, написа той в „Туитър“.

В интервю за Ройтерс през август миналата година, преди да стане премиер Джорджа Мелони бе по-предпазлива и каза, че не планира да последва примера на САЩ и да премести посолството на Италия в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

„Това е дипломатически въпрос и трябва да бъде обсъден заедно с министерството на външните работи“, заяви Мелони.

Израелският парламент одобри закон през 1980 г., с който обяви Йерусалим за цялостна и единна столица на Израел. ООН счита източната част на Йерусалим за окупирана и статутът на града е спорен, докато не се разреши чрез преговори между Израел и палестинците, които искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата палестинска държава, припомня Ройтерс. 

В интервюто за италианското издание Нетаняху също така заяви, че иска да засили икономическите отношения с Италия с оглед на възможността за снабдяване на Рим с природен газ. Италия е решена да спре да внася енергия от Русия заради руската инвазия в Украйна, започнала миналата година. 

Източник: Анелия Пенкова, БТА