“Избирателите ясно показаха, че политическите партии се нуждаят от промяна от гледна точка на техните послания, ценности и политики. Виждаме, че гласуват предимно твърдите ядра и все по-малко партиите успяват да привлекат периферията. Тази криза не е за подценяване.”

Това мнение изрази Ирена Тодорова, преподавател в Департамент “Политически науки” на Нов български университет.

Политическите елити трябва да се отърват от тази емоция, която носят и да започнат да говорят по конкретни политики и проблеми, смята Тодорова.

По думите ѝ често чуваме от политическите говорители “разкази и наративи, които не са непременно темите на деня, на обикновения човек”.

“Има една голяма група от обществото, която трайно се чувства непредставена. Не защото не гласува, а защото не чува реални решения на проблемите, които я заобикалят.”

Самите избиратели започват да виждат късата писта на новите проекти, отбеляза преподавателката. По думите ѝ “ние много често сменяме бранда, но имаме едни и същи политически актьори и това също демотивира избирателя”.

“Виждаме, че те нямат по-дълъг хоризонт от един мандат. Затова избиратели се връщат в традиционни партии. Това постоянно разслояване на нови и нови политически субекти води до поредната криза на представителността, а това наистина е драматично. Виждаме какво се случва с този фрагментиран парламент – да няма нито една политическа партия, която да може да обслужи ясно мандата си да състави кабинет.”

Разграничаването при ГЕРБ с ДПС е “имиджово, но не по същество”, докато отликите между ПП и ГЕРБ са доста по-дълбоки, смята Тодорова.

“ГЕРБ и ДПС изглеждат естествено като управляващи. Не мисля, че ще има проблем в разговора  между ГЕРБ и ДПС. Ключът е в ДБ и Христо Иванов. По всичко личи, че ще е много труден разговорът и трябва да се готвим за следващи избори.”

Според Тодорова съгласие на ДБ с този формат означава “край на тази политическа формация”.

“Преглъщане на коалиция с ДПС ми се струва абсолютно самоубийствено.”

Тройна коалиция ГЕРБ-ДПС и БСП пък изглежда самоунищожителна за Борисов на прага на местните избори, посочи в заключение Ирена Тодорова. 

“Единственото, което мога да привидя, е кабинет на малцинството, или нови избори.” БНР