„Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза в неделя на г-н Обама по телефона, че след разговор с г-н Путин, не е напълно уверена, че той има връзка с реалността.” Това твърдят хора, запознати с горепосочения телефонен разговор, пише в свой коментар журналистът от руския икономически ежедневник „Известия” Максим Солюс, по повод публикация във вестник The New York Times за кризата в Украйна. „Той се намира в някакъв друг свят”, продължава цитатът от материала на американското издание (After speaking with Mr. Putin she was not sure he was in touch with reality… “In another world”, she said)
А ако това е истина, пита Максим Солюс.
Разбирам, че Меркел едва ли ще повтори думите си публично, а The New York Times едва ли ще разкрие източниците си. Но да предположим, че Меркел действително е казала това и не греши.

Винаги съм възприемал сериозно думите на Путин за роба на галерата: той много работи, твърде дълго отговаря за всичко, дойде Олимпиадата, неприятности със строителството и след това успех. От подобни трусове е напълно възможен нервен срив.

Обикновено в такава ситуация човек го слягат да легне, викат лекар, който му предписва успокоително, а всички опити на пациента да избяга или да се занимава с нещо, са меко, но решително, пресечени от близките: почивка и само почивка. Старче, това което искаш да направиш е много важно, но що се отнася до „не трябва да се губи нито минута” – позволи ни да поспорим с теб – няма да е късно да се направи и утре, и след седмица, а дотогава  – почивай, Крим няма да отплува наникъде.

И ето го въпроса: кой днес в Русия може да каже това на Путин? В системата, построена от него по метода на милетския тиранин Трасибул: където видиш колос, по-висок и по-добър – бий и заравяй в земята? Да, никой – Путин е абсолютно сам (помните ли как сам даваше за пример Махатма Ганди?).

Кой и как е взел политическото решение за военна операция в Крим? За хората в правителството, с които общува „Ведомости” това беше напълно неочаквано (научили от интернет). Съветът на Федерацията? Трудно е да се повярва в това, след като същия одобри демонстративно налудничавия закон за забрана на осиновяванията зад граница. Гласуването и вземането на решения са различни неща. Думата? Смешно. Съветът за сигурност? Навярно е бил в течение. Близкият кръг? Неотдавнашното решение за освобождаването на Михаил Ходорковски се оказа неочаквано за най-големия му преследвач, Игор Сечин (бел. ред. – смятан за един от най-доверените съветници на Владимир Путин).

Най-общо казано около Путин не се забелязват „близки” – нито за сдържане, нито в противовес. Той сам приема единствено верните решения и ги изпълнява в режим на спецоперация, тоест тайно, както е сега в Крим. Всичко сам. И никой не знае какво ще му дойде на ум следващия път.