Иван Гешев

Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България, каза и интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев. Той повтори, че това е случай без аналог. Вчера шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионаж в полза на чужда държава, съобщиха от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая Русия. В исторически план у нас не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 г. В Европа и ЕС единственият, с който могат да се правят аналогии, е т.нар. скандал „Петорката от Кеймбридж“.

„Българските служби показаха, че се възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година. Надявам се, това да е в интерес на България“, отбеляза главният прокурор.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел – да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

Гешев каза още, че е било наложително да се види „колко грозно е това, което правят тези хора – „Никой не обича предателите“.

„Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме собствената си държава“, подчерта той и тогава идват други интереси.

„Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах – пак щях да работя същото – да защитавам интересите на българската държава“, категоричен беше обвинител номер 1.