Гълъб Донев

Правителството провежда открито заседание, на което представя отчет за свършената работа в рамките на мандата. В началото на отчета си Донев отбеляза, че служебният кабинет е заварил държава на пауза, но е подобрил координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност хе променил живота на хората към по-добро.

„Държа да отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното – правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха“, посочи Донев.

Организацията на изборите

Донев отчете „отлично справяне“ с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври, за което основни заслуги имат МВР, МВнР и Министерство на електронното управление.

„Нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври. Съществени нарушения не бяха констатирани. Изборната активност беше много ниска, за което отговорността не е на служебното правителство“, изтъкна той.

След 2009 година нито едно правителство не е направило отчет на дейността си в края на мандата си, отбеляза Донев.

Казусът с ГКПП „Капитан Андреево“

Служебният премиер изтъкна, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На министрите на земеделието и на вътрешните работи – Явор Гечев и Иван Демерджиев им се наложи да заработят заедно от първите минути, за да намерят решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата“, посочи той.

Вицепремиерът Иван Демерджиев напомни, че от август до ноември се е наложило на пункта да бъде разположена жандармерия – общо 2147 души, които са осигурили държавния контрол на втория най-голям граничен пункт в света.

От момента, в който застъпи служебното правителство нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен, отчете земеделският министър Явор Гечев.

Енергийната криза

Действията на служебното правителство, на практика „реанимираха“ енергийния сектор, отчете още служебният премиер.

„Една от най-важните задачи, които Румен Радев ни постави, беше да се справим с наследените кризи – енергийна, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск. За да бъде овладяна енергийната криза създадохме междуведомствен кризисен щаб с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката“, изтъкна премиерът.

Служебното правителство управлява страната вече почти половин година.