свещ

Ден на траур в памет на жертвите от наводненията е обявен в Царево.

До момента са потвърдени две жертви. Има информация и за още трима души в неизвестност.

От община Бургас обявиха, че празничният концерт по случай Денят на Съединението на България се отменя. В морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение.

Министерството на труда и социалната политика пусна на сайта си електронна платформа за изпращане на сигнали за бедстващи хора след наводненията в община Царево.

Експерти на ведомството вече са на място, за да извършат огледи на пораженията и подготовката на помощи за пострадалите, обяви след заседанието на кризисния щаб премиерът Николай Денков:

„Едната е в свързана с нарушаване на сградите там, където живеят хората. Помощта е до 1512 лв. еднократно и  отделно има друга помощ, която е свързана с електрически и други уреди, покъщнина, която е повредена. Там е допълнителна помощ до 2500 лв. По този начин бяха подпомогнати хора от Северозападна България покрай дъждовете, които бяха по-рано през годината“.

Екипите на социалното министерство ще съдействат на пострадалите хора да подадат заявления за кандидатстване за помощите след оттичането на водата, каза още премиерът. Той очаква пострадалите да получат средствата до 1-2 месеца.