Мая Манолова

Лидерите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ Христо Иванов и Мая Манолова изразиха несъгласие с действията на Слави Трифонов, както и със състава и приоритетите на предложеното от „Има такъв народ“ правителство.

„Когато се свика парламентът, ще инициираме разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата ни решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато”, каза Иванов и допълни, че тези приоритети “съвсем очевидно изключват връщане на формулата НДСВ и тройната коалиция на власт”.

Коалиционният съвет на “Изправи се! Мутри, вън!” е решил да не подкрепи състава на проектокабинета на Слави Трифонов, обявен в понеделник. Това каза в интервю за БНР адвокат Николай Хаджигенов.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет.“ Според него Трифонов е започнал да зачертава парламентарната република.

Не е възможно да създадем нещо по този начин, за мен е абсурдно някой през Фейсбук да ми хвърля правителство, подчерта Хаджигенов в предаването „Преди всички“ и допълни, че това е диктаторски подход тип „Борисов“.

По повод предложения състав на правителство Николай Хаджигенов каза, че „ако това е опит, той е недъгав. Не би следвало да се случва така.“

Николай Хаджигенов попита закриваме ли парламента, след като предложението за правителство се случва по този начин – „чисто по диктаторски, все едно от джипката, само че от офиса, мяташ във Фейсбук нещо си“.

Според него „ДПС е най-умният политически играч у нас. Въпрос на време е да се еманципират, вече нямат нужда от Гешев“.