Иван Демерджиев

„Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата също са в тази графа.“ Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга – на европейската. Спектърът е доста широк – не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада от съобщаването на имената“, разкри той.

„Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат. Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен“, коментира служебният министър на вътрешните работи.

По думите му обясненията, че дебелината на асфалтовата настилка е намаляла заради износване, са „нелепи и едва ли могат да подведат здраво мислещ човек“.

Служебният министър на вътрешните работи съобщи, че мигрантският натиск е увеличен с 40% спрямо същия период на миналата година, миналата беше рекордна с три пъти по-висок натиск спрямо предходните години.

„Натискът се засилва по отношение на цяла Европа. На изключително изпитание са подложени Гърция и Италия. Европейската комисия предприема мерки и радостно е, че България е във фокуса на тези мерки. Предстои да се реализира съвместен проект, въпрос на седмици е да започне неговото изпълнение, касае се за техническо обезпечаване на 110 км, които не са обезпечени по никакъв начин в рамките на 10 години натиск. Касае се връщането на щатовете на Гранична полиция, които бяха намалени с 2000 през тези 10 години, докато мигрантският натиск нараства“, заяви той.

Демерджиев съобщи, че вече 453 щата са били възстановени с наличен ресурс на МВР, от тях 63-ма служители вече са обучени и работят в структурата на Гранична полиция.

Източник: НОВА