Стените на парламента са гумени. Думи, произведени от гласните струни на едни депутати, успешно рикошират в тях и скачат в устите на други – с (уж) коренно различни убеждения. Когато ситуацията го изисква, разбира се.
Един протест винаги е плодородна почва за трупане на точки и политически геройства. Смешно става обаче, когато „героите” обличат използваните костюми, силно вмирисани на лицемерие.
Лидерите на БСП и ДПС проявиха силно раздразнение от случилото се във вторник около сградата на Народното събрание, а патетичните им речи, скрити под обществена добронамереност, прозвучаха така все едно са преписвали един от друг.

Сергей Станишев и Лютви Местан събраха ораторска мощ в описването на протеста като опит за превземане на парламента, щурм и метеж, организиран с „любезното съдействие” на ГЕРБ. Деструктивните намерения на лидера Бойко Борисов, осъществявани от „ултраси”, бяха описани в детайли, а действията му „зад протеста” бяха припознати като „жалък” опит да си върне властта.

Е, няма как да е съвсем удобно, когато зад парламента вчера нямаше „докаран и монтиран” душ за народна любов… само дебел слой полиция.

Самият Борисов, за когото лъскането на политическа чест със симпатизантска четка е любимо занимание, не остана по-назад в еманирането на лицемерие. Без да си приписва това, което правят студентите, той обяви демонстрация в Пловдив в събота, за да видят какво значи наистина ГЕРБ да организира протест.

Страхът си отиде?!

„Няма как да останем безучастни към станалото снощи, към сцените на насилие и опита да се превземе сградата на парламента. Тези, които стоят зад организацията на тези събития, напускат пленарната зала, а техните ръководели са истинските подстрекатели”, започна Станишев, докато групата на ГЕРБ излизаше от пленарна зала.

Логиката и мотивацията на Бойко Борисов и неговото обкръжение са много ясни и деструктивни – „ако тази държава не е моя, ще я срина, ще я срина ден след ден с протести, атаки срещу парламентаризма и демокрацията”.

Искам да кажа на тези, които кроят такива планове – няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване от атмосферата на омраза, насаждана четири години, когато всеки инакомислещ беше прегазван морално, политически, гонен, дискредитиран. Страхът си отиде, но демокрацията, за да бъде жизнена, се нужда и от сила, за да не може всеки разбойник да прави каквото си поиска.

За левицата властта не е самоцел, ние осъзнаваме срещу какво сме се изправили – една сила, за която правилата и законът няма никакво значение, които са готови да използват като жив щит млади хора заради мутри, които стоят с тях, за да влезе с желязна стъпка отново Борисов във властта”, допълни лидерът на БСП и благодари на полицаите за стоицизма, мъжеството и хладнокръвието.

В мрака…

Местан заложи на апокалиптичен декор: „Мракът снощи не може да прикрие променения профил на протестиращите, дори подчертаваше бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество. Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на Република България, нашите деца. Правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено конституционно. Но едно е правото на протест, друго е окупацията.

За Борисов и Цветанов няма оцеляване в политиката извън властта и затова няма да се спрат пред нищо, за да съборят легитимно избраното правителство на България.

Протестът срещу правителството на Пламен Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото като управленски решения, като манталитет, като реална грижа за гражданите и бизнеса кабинетът „Орешарски“ е друга реалност, несравнимо по-добър от управлението на ГЕРБ и кабинета „Борисов“.

Не ДПС изнасилва старата дама БСП, а ИПОН и Бизнеспаркът въвличат държавата в политическа извратеност.

Борисов го е страх да отговаря и затова бърза да свали правителството на Орешарски и да узурпира чрез ултраси парламента.

Жалко е падението, до което агонията на опозицията и блянът по власт на всяка цена са довели Бойко Борисов.

Урокът по морал в политиката не от вас, елате на сцената на политиката, но не можете, защото там Орешарски е несравнимо по-добър и заслужава своя шанс”.

След изказването на Местан депутатите в зала станаха на крака и ръкопляскаха. Като свои на свой.

Да не направи беля

Борисов се появи в парламента, но не влезе в залата, за да не направи „някоя беля”, както обясни по-късно:

„ГЕРБ организира в събота митинг срещу правителството в Пловдив. Посланието на партийния протест е едно – „Оставка“.

Хиляди хора и във „Фейсбук“, и навсякъде призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях и ние до този момент не сме го правили. Затова днес дадох указания – в събота в 12.00 часа в Пловдив ще направим партиен протест на ГЕРБ – да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави.

Всичко останало, което говорят тук в парламента, са триковете на Държавна сигурност, те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха през февруари срещу нас, този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Абсолютна лъжа.

По никакъв начин не си преписваме това, което правят студентите и протестиращите, тяхна воля си е, така че всякакви спекулации и лъжи в тази посока въобще не ги приемаме. Това, което видях – полицията блъскаше граждани.

Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората”.