Бойко Борисов

„С Асен Василев си разменихме думи за нестандартни решения. Само нестандартни решения могат да ни извадят от кризата“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след лидерската среща с ПП-ДБ. 

„За 2 години няма човек в България, който да каже, че е било добре. Сега виждам възможност нестандартно отзад напред да започнем със законодателна, после финансово икономическа, после с управленска програма”, каза Борисов. „Водим добронамерена политика да се излезе от кризата”, продължи той.

„От утре да организираме целия екип, който работи по нашата програма, да измислим формата да работим с колегите, да видим кои са зоните на консенсус“, поиска Томислав Дончев. 

„Да не оставате с впечатление, че ние вече не сме опоненти, че не сме противници.Благодарих им, че приеха срещата, защото се води разговор по теми, които трябва да бъдат решени в следващите 1-2 седмици. Гърция вече получи 10 милиарда по плана за възстановяване. Нее имаме само авансите“, каза Борисов. „В изказването на г-н Василев видях доста повече смиреност по отношение на капиталовите разходи. Видях нещо по-различно от предизборното говорене, което е повод за оптимизъм“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Относно намаляването на бюджетния дефицит до 3%, Дончев обясни, че „това е низ от тежки политически решения, които трябва да бъдат взети”.

„Не са времена, в които щедро да харчим милиарди от бюджета, дори за важни неща”, каза още Дончев.

Според Борисов трябва минимум да се работи за това да бъде приет бюджет на държавата, както и да се гласуват важните закони, преди да се ходи отново на избори.

„Програма минимум – бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум – с разум да се направи добро политическо, експертно правителство. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство”, каза Борисов.

 „Преди връчването на мандата, ние трябва да сме наясно с техния състав на кабинет. Ако го нямаме дотогава, ще предложим наше правителство”, каза Борисов.

„Те не са готови да отговорят на нашата диалогичност. Но ние трябва да сме наясно – или с наш състав на кабинет, или с техен. Ако го няма дотогава, ще предложим наше правителство на малцинството. Да видим би ли могло да се сглоби нещо добро, след като имаме обща управленска програма”, каза Борисов.

„За Шенген трябва да се стегне границата и да се направят много неща, това е като еврозоната – не е лесно да се направи, бе лесно преди две години, когато влязохме в ЕС”, каза Борисов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще внесат утре два законопроекта – единият е срещу домашното насилие, а другият е за създаване на дружества с променлив капитал, обясни Десислава Атанасова.

„С колегите от ПП-ДБ сме изготвили текстове, подкрепени и от неправителствените организации. Утре ще бъде внесен от нас двете най-големи коалиции. Това ще сложи основата на нашето законодателно сътрудничество”, каза Атанасова.

„Вторият закон е също поет предварително ангажимент – създаване на дружества с променлив капитал. Двете парламентарни групи сме работили в добър синхрон, така че бизнесът да бъде облекчен”, каза Атанасова.

Източник: НОВА