Бойко Борисов

Упреците към управлението са много, поголовно сменят кадри, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в село Лиляче, Община Враца, на мероприятие на младежката организация на партията. Ще видим как ще продължим да участваме в тази „сглобка“, добави той. „Ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват на 100% , изключвам външното министерство“, посочи Борисов. 

Една от основните критики, които лидерът на ГРЕБ  отправи към правителството, бе несправянето с нелегалната миграция, а тя, по думите му, е основният проблем на държавата по отношение на влизането ни в Шенген. „Изпуснаха границата, това е сложен процес. Австрийските медии всеки ден дават информация за задържаните в България мигранти. Прав е Радев – когато  имаше 30-40 хиляди мигранти в България, тогава се хвърлихме здраво с колегите от Патриотичен фронт, затворихме границата. С външната ни политика с Турция, с огромната подкрепа от Европейската комисия – всички даваха България за пример. Сега от пример стана за подигравка. Кой е виновен сега, дали главен секретар, дали министри – фактът е безспорен“, обяви Борисов.

Друг проблем в държавата според него са повишаващите се цени на горивата. „Абсолютно без никакво основание, за мен спекулативно във времето, в което хората пътуват най-много, започват да се вдигат цените. Това са дължи на слаб контрол, на монопол и правителството тук търпи големи критики. Защото това са стотици милиони вече източени от джобовете на българите. И всичките тези пари – говоря за десетки милиони на седмица, над сто милиона на месец, отиват в посока в Русия“, коментира Борисов.

Според него вътрешният министър заслужава да бъде питан защо и кой го накара да смени ръководители на областни структури. Борисов добави, че се сменят и бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания и ръководствата на много други структури.  По темата за главния секретар на МВР Борисов обяви, че той не би стоял на този пост, ако правителството не го иска. По думите му и президентът Радев греши с позицията си, „защото докато има главен секретар, правителството ще има оправдания за несправянето със задачите на МВР. Защото това е висшата професионална длъжност и без главния секретар нищо не може да се направи.“

Борисов коментира и строежа на пътната отсечка Ботевград – Мездра. „Така като гледам не само тази зима ще бъде затворена, гответе се и за следващата. При ротацията ние ще вкараме много – и ресурси, и техника, за да се направи това, което българите желаят. И „Хемус“, и Търново – Русе, и Северозапада. „Три години застой. И забележете- всичко, което ремонтират сега, е минимум два пъти по-скъпо от уж корупцията преди три години при ГЕРБ. Три години нищо и както предупреждавах – сега между два и три пъти по-скъпо строителство“, обяви Борисов.

Той допълни, че хаосът в държавата през последните три години е пълен, упреците му към управлението са много, но са казани с добро, за да има чуваемост. Според него предстоят много разговори с ПП и ДБ. „Ако това е „сглобката“ – тази грозна дума, не виждам как ще продължим да участваме по този начин , защото за хората не се прави нищо. Да, свършихме някаква работа, приехме бюджет, приехме закони, тръгна съдебна реформа, тръгнаха конституционните промени – това са важни неща. Но има смисъл от „сглобката“, ако за хората нещо добро се случва“, обяви лидерът на ГЕРБ.

За завръщането на Васил Божков в страната вчера Борисов обяви, че не се притеснява. „Истински се надявам г-н Божков да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен – да си изчисти името, ако е виновен – имаме съдебна система“, допълни Борисов. 

По отношение на убийството на Алексей Петров Бойко Борисов изказа съболезнования на близките и надежда, че разследващите ще успеят да си свършат работата, така, както са го направили по време на неговото управление при предишни атентати.

Борисов коментира и готовността на партията за предстоящите местни избори. По думите му дори социологическите агенции, „които са много близки до партията на промяната“ дават 4 – 5% разлика в полза на ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ посочи, че има голямо съревнование за листите, „което е хубаво, защото много е направено, но и много има да се прави и ние ще го направим през младежта“. Той посочи, че досегашните кметове на партията, които се справят добре, отново ще бъдат номинирани.