Антъни Блинкън

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън изрази надежда, че една успешна контраофанзива на Украйна срещу руските сили може да принуди руския президент Владимир Путин да преговаря за мир, съобщават Франс прес и Ройтерс.

„Една успешна контраофанзива би могла да направи две неща: да засили позициите на Украйна на масата за преговори и да накара Путин най-накрая да преговаря за прекратяване на тази война, която той започна“, каза Блинкън пред репортери заедно с италианския си колега Антонио Таяни.

„В този смисъл това би могло да приближи мира, а не да го отдалечи“, добави той на пресконференция. 

Държавният секретар на САЩ изрази увереност, че украинските сили ще постигнат успехи, тъй като Киев обяви вчера, че си е възвърнал три села в източната част на Донецка област – първите териториални придобивки, постигнати след „контранастъпателни действия“, споменати предишния ден от президента Володимир Зеленски.

Но „все още е твърде рано“ да се каже как ще се развият събитията, добави дипломатът.

В събота президентът Зеленски призна, че неговата армия провежда „контранастъпателни действия“, но не пожела да говори за тях в подробности.  Ден по-рано руският му колега Владимир Путин увери, че очакваната от месеци мащабна украинска контраофанзива е „започнала“, но че силите на Киев „не са успели да постигнат целите си“ след няколко дни на ожесточени боеве.

Блинкън обаче подчерта, че всяко мирно споразумение ще трябва да бъде трайно, т. е. да не позволява на Русия да се превъоръжи и да атакува отново след шест месеца, година или две години.

Държавният секретар на САЩ добави, че очаква НАТО да предостави „силна политическа и практическа подкрепа“ на срещата на върха на Атлантическия алианс във Вилнюс през юли.

Блинкън изказа съболезнованията си и на семейството на Силвио Берлускони и на италианския народ във връзка с кончината на бившия италиански премиер, починал днес на 86-годишна възраст.  „Той очевидно беше изключително значима фигура в живота на Италия, в политическия живот, в обществения живот на страната“, подчерта Блинкън на пресконференция във Вашингтон с италианския външен министър. БТА