Тихомир Безлов

Няма повод някоя партия да поиска касиране на изборите, стана ясно от коментарите на експертите Тихомир Безлов, от Център за изследване на демокрацията, и Калин Славов, от „Прозрачност без граници“, по БНТ. Според тях горе-долу се повтаря вотът от 2022-а.

Във вчерашните избори проблемите са няколко – проблемът с хартията, излизащи от машините, дефектиралите машини и връщането на хартиените бюлетини. Всичко това предизвиква дискусия, но не е проблем, нямаше сигнали по училища за бомби.

Където не работеха машините развълнува членовете на комисиите. Решението на законодателя създаде проблема с хартията за машините – най-важният бе, че не се отпечатва вотът. Но така решиха депутатите посред нощ и с кавги.

Техническата причина ще бъде установена, но превръщането на машините в принтери доведе да проблеми. Няма голяма значимост на сигналите и измамите, но все пак трябва да се изчака оценката за аномалии в секциите.

Има връщане на избиратели, истинската причина тепърва ще се разплита. Ако има контролиран и купен вот, не е интересен дилърът ако има купен глас, а човекът с парите и свързаността му с партиите. Това не е лесно да се установи. Как обаче ще се разследва и анализира това, не се знае – МВР няма капацитет.