Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се цели увеличаване броя на проверките при закупуване на оръжие, насърчаване на по-сигурното съхранение на огнестрелни оръжия и гаранции, че правоприлагащите органи на САЩ  прилагат максимално закона за контрол на оръжията, приет миналото лято, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън трябваше да говори за усилията си за ограничаване на насилието с огнестрелни оръжия в реч от Монтерей парк, Калифорния. През януари въоръжен мъж нахлу в танцова зала в тази община близо до Лос Анджелис след празненство по случай Лунната нова година, простреля 20 души и уби единадесет.

Но правомощията на президента са ограничени и не му позволяват да излезе извън рамките на подкрепения и от двете партии в Конгреса закон, приет миналото лято – най-мащабния законов текст за насилието с оръжие от десетилетия насам. Законът беше приет след убийствата миналата година на 10 купувачи в магазин за хранителни стоки в Бъфало, щата Ню Йорк, и на 19 ученици и двама учители в начално училище в Ювалди, Тексас.

Този закон, известен като Закон за по-безопасни общини, се разглежда от защитниците на контрола върху оръжията като добро начало, което обаче не стига достатъчно далеч. Според базата данни за масовите убийства от 2006 г. насам, поддържана от Асошиейтед прес, “ЮЕсЕй тудей“ и Североизточния университет, след подписването на закона е имало 11 стрелби с множество жертви. Тези убийства не включват престрелките, при които са убити по-малко от четирима души. Освен това насилието с огнестрелно оръжие се увеличава в цялата страна, уточнява АП.

Източник: Пламен Йотински, БТА