Изборите свършиха, но неизвестните останаха. След анонсите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и на Бойко Борисов подробностите не са много. Каква развръзка следва? Темата в „Панорама“ коментираха социологът Андрей Райчев, комуникационният експерт Любомир Аламанов и политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Андрей Райчев заяви, че от миналите избори насам се води един и същи диалог.

„От пусто – в празно. „Продължаваме промяната“ подценяват факта, че в самата им коалиция цъка часовник-бомба. Те не чуха репликата на Иван Костов – „за последен път не гласувам за вас – леви сте ми“. Те не виждат нюансите на (Христо) Иванов и говорят и от името на „Демократична България“.

Според социолога те нямат план, което може само да им повлияе негативно и да губят повече на следващи избори.

Любомир Аламанов подчерта, че победителят трябва да носи отговорност за управлението, но в публичното пространство отново се говори защо вторият нищо не е направил.

„Всички трябва да поговорим за това как първият ще направи някакво правителство, вторият дали иска или не – това е негово право. Той може да иска да бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ, защото БСП не беше хубава опозиция много дълго време“.

Според Кристиян Шкварек е добре коалицията ПП-ДБ да преглътне обидата и да подкрепи кабинет на ГЕРБ, защото на следващи избори ще загуби подкрепа.

„Те са изгубили рекорден брой депутати от предишните избори спрямо сега. Има един мит за втората партия – в момента тя не е ПП, а „Възраждане“. В момента ПП всъщност имат 28 депутати, а ДБ – 26″.

Източник: БНТ